Tort bezowy z likierem jajecznym • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz sprawdzonego przepisu na tort bezowy? Paweł Małecki w Kuchni Lidla powie Ci, jak przygotować pyszny tort z likierem jajecznym.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ JAJKA
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej.
ŻELATYNĘ NAMOCZ W
wodzie i odstaw do napęcznienia.
SPÓD BEZOWY BIAŁKA
oddzielamy od żółtek najlepiej kilka godzin wcześniej, tak żeby białka miały temperaturę pokojową.
BIAŁKA UBIJAMY NA
sztywną pianę, ciągle mieszając, stopniowo dodajemy cukier, następnie cukier wanilinowy.
POD KONIEC UBIJANIA
białek dodajemy odrobinę soku z cytryny.
BEZĘ UBIJAMY DO
momentu, kiedy zacznie się błyszczeć.
NA PAPIERZE DO
pieczenia obrysowujemy dno tortownicy, żeby uzyskać 2 koła o średnicy 20 cm.
PAPIER DO PIECZENIA
przymocowujemy do blachy za pomocą kilku kleksów ubitych białek.
NA KÓŁKA WYRYSOWANE
na papierze do pieczenia szprycujemy ubite białka za pomocą rękawa cukierniczego.
BEZY WSTAWIAMY DO
piekarnika nagrzanego do temperatury 105°C z termoobiegiem.
PO UPŁYWIE 45
minut obniżamy temperaturę do 100°C i suszymy bezę przez mniej więcej 2 godziny w piekarniku.
PO UPIECZENIU BEZY
odstawiamy do wystygnięcia.
KREM JAJECZNY BIAŁĄ
czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mikrofalówce, mieszając co 10-15 sekund.
ROZPUSZCZONĄ CZEKOLADĄ SMARUJEMY
jeden wystudzony spód bezy, który umieścimy na spodzie tortownicy.
DO MISKI WRZUCAMY
żółtka, mieszamy je i ubijamy na parze.
DO ŻÓŁTEK STOPNIOWO
dodajemy likier jajeczny, ciągle ubijając je na parze.
ŻÓŁTKA Z LIKIEREM
zdejmujemy z ognia.
DO KREMU DODAJEMY
namoczoną w wodzie żelatynę oraz pozostałą część białej czekolady.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
MASĘ ODSTAWIAMY DO
wystygnięcia (do około 35°C). BARDZO SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ: ubijamy.
DO KREMU DODAJEMY
odrobinę bitej śmietany, całość mieszamy, następnie dodajemy całą ubitą śmietanę. WSZYSTKIE SKŁADNIKI: mieszamy.
KREM JAJECZNY NAKŁADAMY
na posmarowany rozpuszczoną czekoladą spód bezowy.
NA KREMIE UKŁADAMY
brzoskwinie pokrojone w kostkę, które lekko zatapiamy w kremie.
TAK PRZYGOTOWANY TORT
wkładamy do lodówki na mniej więcej 1,5 godziny. TORT WYJMUJEMY Z: lodówki.
DRUGI BEZOWY KRĄŻEK
kruszymy i posypujemy nim wierzch tortu.
POŁÓWKĘ BRZOSKWINI OPALAMY
i układamy na wierzchu tortu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4040,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
336,7 kcal
Tłuszcz
17,3 g
Węglowodany
35,2 g
Błonnik
7,8 g
Białko
7,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gofry bananowe z polewą czekoladową
Gofry możesz urozmaicać na wiele sposobów! Zobacz, jak przygotować te z bananem, polewą czekoladową i bitą śmietaną.

Koktajl z kaszy jaglanej, wiśni i soku z buraka czerwonego
Kasza jaglana doskonale sprawdza się również w koktajlach. Paweł podpowiada, z czym ją najlepiej połączyć!

Kopytka z serem
Kopytka to tradycyjne polskie danie, ale w tej wersji jest znacznie odmienione! Klasyczne kopytka składają się przede wszystkim z ziemniaków, tutaj robią one nieco miejsca na inny ważny składnik - biały ser! Kopytka z serem można podawać zarówno na słono, jak i na słodko. Którą wersję wybraliśmy w naszym przepisie? Koniecznie sprawdź!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Schab pieczony z ziołami z sosem pieczarkowym i kapustą
Pachnące ziołami prowansalskimi mięso, podane z przygotowaną w piekarniku kapustą. Danie, które zachwyca każdego.

Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem
Tym razem Karol zaserwował królika w prawdziwkach z pieczonym topinamburem. Koniecznie przygotuj to danie w swojej kuchni!

Sernik na zimno z malinami
Poznaj przepis na kremowy sernik na zimno! Z dodatkiem ciastek Neo i malin smakuje wyśmienicie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasztet z dzika
To, co szlachetne w lesie: dziczyzna, żurawina i grzyby. Sięgnij po składniki z przepisu Darii i spróbuj swoich kulinarnych sił, przygotowując pasztet z dzika.

Cassoulet z udkami kurczaka i boczkiem
Jeśli szukasz pomysłu na danie mięsne, ta potrawa jest dla Ciebie! Wypróbuj cassoulet z udkami kurczaka.

Kiszka ziemniaczana
Kiszka ziemniaczana, znana również jako kaszanka ziemniaczana, to jedno z tych tradycyjnych dań, które przywołują na myśl smaki i aromaty domowej kuchni. To popularna potrawa w wielu regionach świata, zwłaszcza w Europie Środkowej i Wschodniej. W jaki sposób przygotować to pyszne danie? Poznaj nasz przepis na aromatyczną kiszkę ziemniaczaną, czyli kiełbasę z ziemniaków, boczku i innych dodatków!