Tort czekoladowo-orzechowy • przepis • składniki • przygotowanie
Oryginalny tort z pionowymi warstwami czekoladowego ciasta i gęstym orzechowym kremem. Robi wrażenie i smakuje wybornie!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE WSZYSTKIE ORZECHY
drobno siekamy.
JAJA Z CUKREM
ubijamy w mikserze na puszystą pianę.
NASTĘPNIE DODAJEMY PRZESIANE
kakao, mąkę i mączkę ziemniaczaną.
CAŁOŚĆ DELIKATNIE MIESZAMY,
tak by nie zbić masy.
PRZYGOTOWANĄ MASĘ DZIELIMY
na dwie części.
KAŻDĄ CZĘŚĆ ROZSMAROWUJEMY
na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym i posypujemy wcześniej posiekanymi orzechami włoskimi.
BLACHY Z CIASTEM
wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-185°C (termoobieg) na 10-12 minut, następnie odstawiamy do ostygnięcia i ściągamy z rolad papier pergaminowy.
PONCZ DO NASĄCZENIA
Wodę, cukier i cukier wanilinowy łączymy i zagotowujemy.
NASTĘPNIE DO WYSTUDZONEGO
ponczu dodajemy rum.
KREM MASŁO DOBRZE
napowietrzamy w mikserze.
ŻELATYNĘ MOCZYMY W
wodzie.
W METALOWEJ MISCE
ubijamy na parze 2 jaja z cukrem.
GDY JAJA SIĘ
dobrze ubiją, dodajemy namoczoną żelatynę, jeszcze chwilę ubijamy na parze, następnie zdejmujemy miskę znad pary i nadal mieszamy.
W MIKSERZE, W
którym napowietrzaliśmy masło, zmniejszamy obroty i bardzo powoli dodajemy jaja ubite z cukrem na parze.
SŁOICZEK Z KREMEM
orzechowym wkładamy na chwilę do kuchenki mikrofalowej (aby miał bardziej płynną konsystencję i łatwiej było go dodać do kremu), następnie dodajemy krem orzechowy do ubijających się składników.
WYŁĄCZAMY MIKSER, CAŁOŚĆ
mieszamy dokładnie za pomocą łopatki.
Z JEDNEJ ROLADY
wycinamy krążki o średnicy 20-22 cm i nasączamy ponczem (dolny krążek, który będzie spełniał funkcję spodu, nasączamy delikatniej).
DOLNY KRĄŻEK SMARUJEMY
kremem.
Z DRUGIEJ ROLADY
odcinamy przesuszone boki, następnie nasączamy je ponczem i tniemy w paski o szerokości 3-4 cm i rozsmarowujemy na nich krem.
PIERWSZY PASEK BISZKOPTU
zwijamy w ślimaka i układamy go na dolnym krążku ciasta.
KOLEJNE PASKI BISZKOPTU
owijamy dookoła pierwszego ślimaka.
KREM ROZSMAROWUJEMY NA
wierzchniej części tortu.
NA SAM KONIEC
na górze układamy drugi krążek.
CAŁOŚĆ POKRYWAMY
kremem.
TAK PRZYGOTOWANY TORT
wkładamy do lodówki na mniej więcej 20 minut.
PO WYJĘCIU TORTU
z lodówki ponownie smarujemy go kremem i wyrównujemy.
BOKI TORTU DELIKATNIE
obsypujemy posiekanymi orzechami.
POZOSTAŁĄ ILOŚĆ KREMU
przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim wierzch tortu.
NA TORCIE UKŁADAMY
kostki czekolady i orzechy włoskie oraz czekoladowe patyczki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8821 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
735,1 kcal
Tłuszcz
55,5 g
Węglowodany
37,7 g
Błonnik
2,7 g
Białko
20,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wieniec drożdżowy z łososiem i mascarpone z gorgonzolą
Puszysty i miękki wieniec drożdżowy zapleciony z aromatycznym wędzonym łososiem oraz mascarpone z gorgonzolą. Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się świetnym smakiem.

Pieczona ciecierzyca na słono
Superpomysł na przekąskę na wieczór filmowy lub przyjęcie! Ciecierzyca pieczona na słono. Wypróbuj!

Grillowane udka kurczaka zawijane w boczek
Grillowane udka z kurczaka, owinięte boczkiem, podane w aromatycznym sosie sezamowym i przygotowywane w stylu amerykańskiego BBQ, to pyszny pomysł na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, który zachwyci każdego fana grillowania
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto jeżynowe bez laktozy
Lubisz smak owoców leśnych? Upiecz ciasto według przepisu Kingi! Zachwyca kolorem, smakiem i nie zawiera laktozy!

Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami
Delikatne mięso królika i pachnące miętą ziemniaki. Doskonały pomysł na wykwintny obiad lub uroczystą kolację.

Lamingtony
Lamingtony to klasyczny australijski deser, który zdobył serca smakoszy na całym świecie. Te pyszne kostki z biszkoptu, obtoczone w czekoladowej polewie i obsypane wiórkami kokosowymi, stanowią doskonałą przekąskę. Przygotowanie lamingtonów wcale nie jest trudne i nie wymaga wielu składników, co czyni je świetnym pomysłem na bardziej budżetowy deser. Jak je zrobić? Poznajcie nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Naked cake z gofrów orzechowych
Szukasz pomysłu na szybki tort? Zajrzyj do przepisu Pawła Małeckiego na tort z gofrów orzechowych, z dodatkiem bitej śmietany i owoców.

Jogurtowy sernik na zimno
Najlepszy deser na ciepłe dni? Jogurtowy sernik na zimno według Pawła Małeckiego!

Pieczona szynka z sosem cebulowym
Pachnąca cynamonem, anyżem i karmelizowaną cebulką szynka to świetny pomysł na świąteczny obiad. Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje!