Tort owocowy z bitą śmietaną • przepis • składniki • przygotowanie
Świeże owoce, biszkopt i śmietanowy krem – prosty sposób na pyszny, efektowny i bardzo orzeźwiający deser. Spróbuj!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MIKSER TARKĘ
o drobnych oczkach Przygotuj wcześniej Jajka wyjmij z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
NASTĘPNIE ODDZIEL BIAŁKA
od żółtek. 20 G ŻELATYNY: namocz w 60 g wody.
BISZKOPT BIAŁKA UBIJAMY
na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia.
UBITE BIAŁKA DELIKATNIE
łączymy z żółtkami.
DODAJEMY PRZESIANĄ MĄKĘ
ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia.
MIESZAMY, PRZEKŁADAMY DO
tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35-45 minut w temp.
170°C (NA ZŁOTY
kolor).
FORMĘ Z BISZKOPTEM
spuszczamy do góry dnem z wysokości około 20-30 cm (od podłoża) na papier do pieczenia.
W TAKIEJ POZYCJI
odstawiamy biszkopt do całkowitego wystygnięcia, najlepiej pozostawić go na całą noc. OSTUDZONY BISZKOPT WYJMUJEMY: z formy.
NAKROPKA FILETUJEMY 2
pomarańcze.
FILETY ZOSTAWIAMY DO
dekoracji tortu, a z pozostałej części pomarańczy wyciskamy sok.
NASTĘPNIE DODAJEMY DO
niego wodę i cukier i zagotowujemy.
DODAJEMY SOK Z
1/2 limonki. STUDZIMY.
KREM ŚMIETANOWY MOCNO
schłodzoną śmietankę ubijamy.
NAMOCZONĄ ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY
w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.
DO ŚMIETANKI DODAJEMY
przesiany cukier puder oraz skórkę z całej limonki.
DELIKATNIE MIESZAMY.
NIEWIELKĄ ILOŚĆ ŚMIETANKI
łączymy z rozpuszczoną żelatyną i całość stopniowo dodajemy do pozostałej śmietanki.
NA KOŃCU DODAJEMY
sok z 1/2 limonki.
BISZKOPT KROIMY NA
cztery blaty równej grubości.
NASĄCZAMY JE OSTUDZONYM
syropem z pomarańczy, smarujemy kremem, posypujemy borówkami i pokrojonymi na cztery części winogronami, dokładany filety z pomarańczy i układamy jeden biszkopt na drugim.
DEKORUJEMY OWOCAMI ORAZ
plastrami limonki.
WSTAWIAMY DO LODÓWKI
na 1,5-2 godziny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4229,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
352,5 kcal
Tłuszcz
12,7 g
Węglowodany
54,5 g
Błonnik
1,3 g
Białko
7,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Stek z tuńczyka po francusku z purée z gruszki
Daria Ładocha przygotowała doskonały przepis na pyszny stek z tuńczyka z purée z pieczonych gruszek. Wypróbuj!

Kartoflanka regionalna
Regionalny klasyk w nowej, kremowej odsłonie! Pyszna zupa ziemniaczana, z sokiem z kiszonej kapusty i wyjątkowym, wędzonym twarogiem.

Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
Wędlina na Wielkanoc? Najlepsza będzie domowa! Spróbujcie koniecznie rolady z indyka z czerwonym pesto, która będzie świetnym urozmaiceniem świątecznego śniadania.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bitki z szynki z dzika
Naucz się przyrządzać dziczyznę z Kuchnią Lidla! Wypróbuj przepis na doskonałe bitki z szynki z dzika!

Drożdżowy zawijaniec z migdałami
Łatwe w przygotowaniu, puszyste ciasto drożdżowe nadziane masą orzechową i posypane płatkami migdałów. Smakuje wybornie!

Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe
Szukasz przepisu na owocowe ciasto? Przygotuj to puszyste z dodatkiem wanilii, borówek i brzoskwiń!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chlebek mięsny po grecku z tzatziki
Dla tych, którzy ponad wszystko kochają mięso w każdej postaci, mamy propozycję – „chlebek” w stylu greckim.

Kaszotto ze szparagami
Szparagi i quinoa, czyli szybkie kaszotto według przepisu Karola! Przygotuj je, zanim skończy się sezon!

Burger z sandaczem z sosem z kaparów
Oryginalny sposób na domowe burgery. W wersji z rybą i majonezowym sosem kaparowym zaskoczą niejednego fana kanapek!