Tort szwarcwaldzki z wiśniami • przepis • składniki • przygotowanie
Tort szwarcwaldzki zachwyca wiśniową konfiturą, puszystą bitą śmietaną i lekkim biszkoptem. Możesz przygotować go na każdą okazję!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY BISZKOPT
Czekoladę siekamy i roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Dosypujemy 150 g cukru, mieszając. Miękkie masło i szczyptę soli miksujemy na kremową masę, dodajemy schłodzoną czekoladę i mieszamy. Dodajemy żółtka i mieszamy, aż powstanie gęsty krem. Dodajemy połowę ubitych białek i krótko mieszamy. Do kremu czekoladowego dodajemy resztę ubitych białek oraz mąkę, proszek do pieczenia i kakao (przesiewając przez sito), wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto rozsmarowujemy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przez 30-35 minut. Studzimy na kratce, wyjmujemy z formy i kroimy na trzy części.
GOTUJEMY WIŚNIE
Wiśnie odsączamy, 250 ml soku zagotowujemy z cynamonem i pozostałym cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 2 łyżkach soku, zagęszczamy nią gotujący się sok. 12-16 ładnych wiśni odkładamy na bok, pozostałe wiśnie dodajemy do soku i mieszamy, a następnie studzimy.
DEKORUJEMY TORT
Śmietanę ubijamy na sztywno z fixem i cukrem pudrem przesianym przez sito. Dwa biszkoptowe blaty skrapiamy wiśniówką. ⅔ wiśni rozkładamy na jednym blacie i przykrywamy drugim. Rozkładamy na nim pozostałe wiśnie, smarujemy ⅓ śmietany. Przykrywamy trzecim blatem. Tort smarujemy z wszystkich stron śmietaną. Pozostałą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i dekorujemy nią tort. Ozdabiamy go odłożonymi wiśniami i wiórkami czekolady.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5409,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
386,4 kcal
Tłuszcz
23 g
Węglowodany
37,9 g
Błonnik
6,5 g
Białko
6,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak duszony w piwie
Kurczak duszony w ciemnym, aromatycznym piwie to świetny pomysł na obiad, nie tylko od święta. Koniecznie sprawdź, jak prosto można przygotować wykwintne danie wg przepisu Karola!

Krakersy z chutneyem brzoskwiniowym
Szukasz przepisu na coś do chrupania? Mamy dla Ciebie smakowitą przekąskę! Krakersy i brzoskwiniowy chutney to połączenie idealne. Wypróbuj koniecznie!

GOFRY DROŻDŻOWE W STYLU BELGIJSKIM
Gofry belgijskie od tradycyjnych różnią się przygotowanym ciastem. W gofrach belgijskich wykorzystujemy ciasto drożdżowe, które nadaje im delikatną, puszystą strukturę. Wypróbuj i sprawdź, które lubisz bardziej!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jabłka nadziewane kaszą jaglaną
Niezwykle popularna ostatnio kasza jaglana pojawiła się także w przepisie Pawła. Zobacz, co z niej przygotował!

Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone
Szukasz nowych, słodkich przepisów na tłusty czwartek? Zamiast pączków przygotuj w tym roku orzechowe gniazdka w czekoladzie według przepisu Pawła! Mniam!

Placek brzoskwiniowy z orzechami
Puszyste, pachnące, ucierane na jogurcie ciasto ze słodkimi owocami. Smakowity deser, który polubi każdy łasuch.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Club sandwich ze schabem
Trzy kromki chleba, chrupiący boczek, soczysty schab, jajko sadzone i pikantny sos – w wykonaniu Karola Okrasy nawet kanapka jest arcydziełem!

Sajgonki z ciasta francuskiego
Chrupiące ciasteczka z bakaliowym farszem a do tego pikantny sos czekoladowy na bazie chili. Intrygujący, kuszący smak.

Rolada z kraju Kwitnącej Wiśni
Delikatne, pulchne ciasto zrolowane ze słodkim wiśniowo-śmietanowym musem. To pomysł na roladę inspirowany smakiem Azji.