Tortilla z kurczakiem i guacamole • przepis • składniki • przygotowanie
Kawałki mięsa i sos z awokado zamknięte w pszennym placku. Sprawdzony sposób na szybkie danie w stylu meksykańskim!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Mięso kroimy w kawałki, papryki w paski, czosnek w plastry, a papryczki chili i cebule w drobną kostkę. Kolendrę siekamy. Ser ścieramy na tarce.
SMAŻYMY MIĘSO I WARZYWA
Kurczaka smażymy na części oliwy. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Do usmażonego mięsa dodajemy papryczkę chili, czosnek i cebulę. Chwilę smażymy i przekładamy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z FASOLI
Fasolę rozcieramy za pomocą noża na desce, doprawiamy sokiem z limonki i niewielką ilością oliwy. Dodajemy do papryki. Mieszamy.
SKŁADAMY TORTILLE
Na połowie każdej tortilli układamy ser, następnie kurczaka, warzywa i ponownie posypujemy startym serem. Tortille składamy na pół i po kolei smażymy na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron, aż nabiorą złotego koloru, a ser się roztopi. Zdjęte z patelni tortille kroimy na trójkąty.
PRZYGOTOWUJEMY GUACAMOLE
Miąższ z awokado rozgniatamy za pomocą widelca. Dodajemy 20 ml oliwy, posiekaną papryczkę i czosnek, sól, pieprz i kolendrę. Następnie całość skrapiamy sokiem z limonki i dokładnie mieszamy. Guacamole polewamy pozostałą oliwą i tak podajemy.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Śmietanę przekładamy do miseczki, posypujemy posiekanym szczypiorkiem z dymki, doprawiamy do smaku sokiem z limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6194,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1032,4 kcal
Tłuszcz
45,1 g
Węglowodany
65,7 g
Błonnik
12,4 g
Białko
61,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze
Pikantne mięso z dodatkiem sosu z awokado i pachnącymi kolendrą warzywami. Danie w meksykańskim stylu na Twoim talerzu!

Zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów
Tuńczyk w panierce z nachosów? Takie połączenie znajdziesz w naszej rybnej zapiekance! Skusisz się?

Grillowany filet z łososia z salsą z mango, kolendrą, miętą i ryżem basmati
Zgrillujmy coś pysznego! Proponujemy łososia w rytmie, to znaczy w sosie salsa. Będzie smacznie i bardzo lekko…
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotlety z cukinii
Kotlety z cukinii to lekka, pyszna propozycja na obiad lub przekąskę, która świetnie sprawdzi się w sezonie letnim. Są chrupiące z zewnątrz i tak miękkie w środku, że wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie jest proste, a składniki ogólnodostępne. Jak je zrobić? Sprawdź nasz przepis!

Karmelizowana cebula
Karmelizowana cebula to niezwykle aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, a jej przygotowanie wymaga jedynie trochę cierpliwości. Delikatnie słodka, miękka i pełna głębokiego smaku cebula świetnie komponuje się z mięsem, burgerami, kanapkami czy serami. Poznajcie nasz przepis!

Makaron z sosem grzybowym à la boloński
Niezwykłe połączenie sosu grzybowego z inspirowanym kuchnią włoską sosem bolońskim. To wyjątkowe danie zaskoczy i zachwyci całą rodzinę, zwłaszcza dzięki dodatkowi aromatycznej rolady ustrzyckiej.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Komosa ryżowa z warzywami na ciepło
Komosa ryżowa i miks warzyw tworzą razem pożywne i szybkie do przygotowania danie. Nie masz pomysłu na rodzinny obiad lub ciepły posiłek do pracy? Skorzystaj z naszej propozycji!

Marchwiowe placuszki z sosem serowym
Jeśli lubisz ciasto marchewkowe, to ten przepis na placuszki również podbije Twoje serce. Idealne na śniadanie.

Biszkopty - przepis na domowe biszkopciki
Domowe biszkopciki to pyszne i delikatne ciasteczka, które zachwycają swoją puszystością i subtelnym smakiem. Nasz prosty przepis pozwala stworzyć proste i smaczne przekąski bez sztucznych dodatków. Biszkopciki doskonale sprawdzają się samodzielnie, jak i jako dodatek do kawy czy baza do bardziej wyrafinowanych deserów.