Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania • przepis • składniki • przygotowanie
Słodki dodatek do deserów, kanapek lub naleśników w wersji ekspresowej – wystarczy zmiksować i przechowywać w lodówce.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE TRUSKAWKI OCZYSZCZAMY
i lekko miksujemy.
MIESZAMY Z SOKIEM
z cytryny i odważamy 500 g, następnie w wysokiej misce mieszamy z taką samą ilością cukru żelującego.
MIKSUJEMY PRZEZ 15
minut, aż mieszanina lekko zgęstnieje (uwaga: w przypadku starszych urządzeń lepiej miksować 3 razy po 5 minut, aby mikser się nie przegrzał).
DODAJEMY WODĘ RÓŻANĄ
lub miętę do smaku.
KONFITURĘ NATYCHMIAST PRZELEWAMY
do czystych, przepłukanych gorącą wodą słoików.
SŁOIKI DOBRZE ZAMYKAMY
i przechowujemy w lodówce.
KONFITURA Z SUROWYCH
owoców ma trwałość od 2 do 3 tygodni i smakuje świetnie nie tylko z pieczywem, lecz również wymieszana z twarożkiem lub jogurtem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2141,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
107,1 kcal
Tłuszcz
0,1 g
Węglowodany
26,4 g
Błonnik
0,5 g
Białko
0,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Barszcz czerwony z ziemniakami
Barszcz czerwony z ziemniakami to mniej klasyczna odsłona tego pysznego dania kuchni polskiej i ukraińskiej. Idealnie sprawdza się zarówno jako codzienny obiad, jak i świąteczna potrawa, wnosząc na stół bogactwo tradycji i aromatu. Poznajcie sposób na tę smaczną zupę!

Kisiel gryczany z boczkiem
Sięgnij do zapomnianych tradycji prawdziwie polskiej kuchni! Niech wśród świątecznych potraw pojawi się kresowy kisiel gryczany z boczkiem i cebulą.

Kruche makowe ciasteczka
Przygotuj pyszny deser dla swoich najbliższych i zachwyć ich kruchymi ciasteczkami z makiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą
Vol-au-vent, czyli ciasto francuskie faszerowane mięsem i warzywami. Brzmi dobrze, prawda? I właśnie tak smakuje.

Jajka z majonezem i awokado
Jajka z majonezem i awokado, czyli Twój najnowszy pomysł na śniadanie! Dzięki dodatkowi szczypiorku i rzodkiewki są nie tylko pyszne, ale też pachną wiosną.

Serniczkowe zajączki
Serniczkowe zajączki to idealne słodkie przekąski na Wielkanoc! Te zakręcone bułeczki wymagają odrobiny cierpliwości, gdyż wyrastają całą noc, jednak warto je przygotować. Będą pięknym dodatkiem na każdym wielkanocnym stole.
🔥 O podobnym poziomie trudności

KANAPKA SŁONECZNA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Wypróbuj przepis Karola Okrasy na świetną kanapkę z kozim twarożkiem, suszonymi pomidorami i pesto z rukoli. Idealna propozycja na drugie śniadanie!

Tajine dyniowy z indykiem i jabłkiem
Przygotuj popularne danie kuchni marokańskiej – aromatyczny tajine z dynią, indykiem i jabłkami!

Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym
Niezwykle prosty przepis na domowe kluski ziemniaczane i aromatyczny sos grzybowy przygotowane przy użyciu robota kuchennego MC Smart.