Tyrolski gröstl • przepis • składniki • przygotowanie
To najlepszy sposób na wykorzystanie resztek z obiadu! Smażone ziemniaki z dodatkiem wieprzowiny i cebuli!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
OBSMAŻAMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Smażymy na dużej patelni na 3 łyżkach rozgrzanego oleju słonecznikowego przez ok. 15 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu obracając. Doprawiamy solą i pieprzem.
PRZYGOTOWUJEMY DANIE
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Mięso kroimy w paski. Dodajemy wraz z cebulą, jabłkami i pozostałym olejem do ziemniaków, doprawiamy majerankiem i smażymy razem przez 5-8 minut. Listki pietruszki obrywamy i siekamy.
GRÖSTL PODAJEMY Z BURACZKAMI
Gröstl doprawiamy do smaku, posypujemy posiekaną pietruszką i podajemy z buraczkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
730,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
182,6 kcal
Tłuszcz
9 g
Węglowodany
26,3 g
Błonnik
2,1 g
Białko
2,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto herbaciane
Pulchny biszkopt przełożony musem na bazie śmietany, czekolady i naparu z herbaty. Jego oryginalny smak urzeka każdego!

Zapiekanka porowa z chlebem i szynką
Por w śmietanie zawsze smakuje doskonale, a zapieczony z serem, szynką i pszenno-żytnim chlebem wprost idealnie!

Zupa z dyni i makaronem z szynki
Zupa, którą będą się zajadać najmłodsi? Tak to możliwe! Krem z dyni z oryginalnym mięsnym makaronem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałata z sosem z gorgonzoli i chrupiącym boczkiem
Chrupiąca sałata lodowa z aromatycznym sosem z wyjątkowego sera gorgonzola z mascarpone i orzechami. Podana z równie chrupiącym boczkiem i dodającą ostrości cebulą będzie świetnym pomysłem na szybkie danie.

Szaszłyki wieprzowe
Klasyczna potrawa na letniego grilla. Wypróbuj nasz prosty i szybki przepis na szaszłyki z mięsa wieprzowego.

Bagietka capresse
Chrupiące pieczywo z pomidorami, mozzarellą, bazylią i czosnkiem. Tak doskonała, że znika zaraz po wyjęciu z piekarnika.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jagodowe mascarpone
Delikatny deser łączący smak jagód z kremowym serkiem. Podany w wysokich pucharkach i ozdobiony owocami oczaruje gości!

Łosoś z porami w sosie pistacjowo-miodowym z ziemniakami
Czy łosoś dobrze sprawdzi się w połączeniu z porami, miodem i pistacjami? Nie musisz sobie wyobrażać, sprawdź!

Klasyczna zupa ogórkowa
Tak smaczna jak u mamy i przygotowana z kilku prostych składników! Klasyczna zupa ogórkowa Karola przypomni Wam smaki dzieciństwa i sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.