Wegańskie ciasto à la panna cotta • przepis • składniki • przygotowanie
Smak deseru, który pokochał cały świat, ale w całkiem nowej odsłonie! Ciasto panna cotta jest w pełni roślinne, proste i tak pyszne, że przygotujesz je na pewno więcej niż raz.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD CIASTA
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania spodu łączymy w naczyniu blendera i miksujemy bardzo drobno, aż dokładnie się połączą. W trakcie miksowania co jakiś czas mieszamy masę, a jej nadmiar zsuwamy ze ścianek naczynia tak, by mokre składniki dobrze połączyły się z suchymi.
PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ PANNA COTTY
Mleczko kokosowe łączymy w rondelku z syropem klonowym, ekstraktem waniliowym i agarem. Zagotowujemy, często mieszając. Masę odstawiamy do przestudzenia, przelewamy na schłodzony spód, a następnie ponownie odstawiamy do wystudzenia na ok. 30 minut w temperaturze pokojowej.
PRZYGOTOWUJEMY MUS MALINOWY
W osobnym rondelku łączymy maliny z syropem klonowym i agarem. Zagotowujemy i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż maliny się rozpadną.
SCHŁADZAMY CIASTO
Formę wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Ciasto panna cotta najlepiej jednak przygotować wieczorem i umieścić je w lodówce na całą noc.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2849 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
284,9 kcal
Tłuszcz
13,4 g
Węglowodany
40,5 g
Błonnik
3,6 g
Białko
3,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Hiszpańskie albondigas
Pożywne i smaczne danie w hiszpańskim stylu – albondigas. To wyśmienite klopsiki w przepysznym sosie, pełne aromatycznych dodatków, z mielonego mięsa, kiełbasy chorizo, z dodatkiem wyrazistych przypraw, a wszystko to z pomidorową nutą.

Focaccia na desce serów i wędlin
Przygotuj ucztę we włoskim stylu! Zaproś gości do kosztowania najlepszych smaków inspirowanych Italią. Domowa focaccia według przepisu Kingi podana na desce serów i wędlin na pewno mile ich zaskoczy.

Słodka pasta z pestek dyni
Wyjątkowa pasta z pestek dyni przyrządzona na słodko to świetny pomysł na śniadanie. Sprawdź, jak szybko i prosto ją zrobić!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie hot dogi z soczewicy
Przygotowane z soczewicy wegańskie kiełbaski w połączeniu z pysznymi dodatkami z pewnością przypadną do gustu wszystkim wielbicielom fast foodu i nie tylko. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Śniadanie na słodko: budyń jaglany i kasza manna
Dwa sposoby na śniadaniowy bowl! Orzechowa kasza manna z owocami lub budyń jaglany z malinami – wypróbuj oba i wybierz swój ulubiony!

Kanapki z chałki ze śliwkami i orzechami smażonymi w miodzie
Chrupiąca chałka podsmażana z odrobiną cynamonu i podana z dodatkiem twarożku, śliwek i orzechów z miodem. Brzmi jak idealny pomysł na słodkie jesienne śniadanie? To się świetnie składa, bo właśnie taki jest!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
Oryginalny pomysł na lekki obiad dla całej rodziny – smakowite placuszki z cukinii z kawałkami podsmażanego boczku.

Makaron ze szparagami
Lubisz wykorzystywać w kuchni sezonowe warzywa? Postaw na makaron z zielonymi szparagami i orzeźwiającym sosem cytrynowym!

Przekąski sylwestrowe Okrasy
Sekretem udanego przyjęcia jest dobre jedzenie. Skorzystajcie z pomysłów Okrasy na przekąski sylwestrowe!