Wegetariańskie enchiladas • przepis • składniki • przygotowanie
Łatwe danie w meksykańskim stylu! Wegetariańskie enchiladas z bogatym farszem i domowym sosem pomidorowym. Musisz wypróbować ten przepis!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do miski wrzucamy pomidory. Papryczki jalapeño siekamy, czosnek kroimy w plasterki. Doprawiamy oregano, kminem, cukrem i solą. Całość mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Patelnię rozgrzewamy. Wlewamy oliwę, dodajemy szpinak i podsmażamy, aż zmniejszy swoją objętość. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę i kładziemy na patelnię. Dodajemy kukurydzę, garść porwanych na kawałki liści kolendry. Fasolę osączamy na sitku, przepłukujemy i dorzucamy na patelnię. Doprawiamy kminem rzymskim. Dymkę siekamy i dodajemy dofarszu. Patelnię ściągamy z ognia – dodajemy połowę startego sera i dokładnie mieszamy.
ZAPIEKAMY ENCHILADAS
Naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą. Połowę sosu wylewamy na dno formy. Farsz nakładamy po równo na 4 tortille i składamy je jak krokiety – dwa boki składamy do środka i rolujemy. Gotowe tortille umieszczamy w naczyniu żaroodpornym złożeniem do dołu. Resztę sosu wylewamy na wierzch i posypujemy pozostałym serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekamy przez 20 minut.
PODAJEMY ENCHILADAS
Siekamy papryczkę jalapeño. Awokado przekrawamy na pół. Środek połówki kroimy w kostkę i wyciągamy łyżką. Posypujemy enchiladas papryczką i awokado.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2566 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
641,5 kcal
Tłuszcz
30,9 g
Węglowodany
68,6 g
Błonnik
28 g
Białko
28 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron dan dan
Niezwykle prosty w przygotowaniu i pełen smaku makaron dan dan, czyli danie inspirowane kuchnią chińską. To pyszny pomysł na szybki obiad w azjatyckim stylu, z lekko orzechowym posmakiem!

Sałatka makaronowo-serowa w słoikach
Lubisz próbować niespotykanych połączeń smakowych? Jeśli tak, koniecznie spróbuj tej sałatki makaronowej! Nadziewane serem cappelletti w połączeniu z oliwkami i awokado to naprawdę wyjątkowy pomysł na obiad.

Świąteczne ciasteczka w kształcie choinek
Kruche ciasteczka, a pomiędzy nimi aksamitny, zielony krem pistacjowy – niech tak smakują Wasze święta! Przepis Kingi jest stworzony dla tych, którzy pieką słodkości bez glutenu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Faszerowane pieczarki z sosem tatarskim
Szpinakowy farsz z gorgonzolą, chrupiące pieczarki i sos tatarski – oto składniki idealnej przekąski, którą przygotujesz według przepisu Karola!

Sałatka z bakłażana na 2 sposoby
Grillowane bakłażany i boczniaki łączą się w przepysznej sałatce według przepisu Karola! Podaj ją z lekkim dressingiem z jogurtu koziego lub z wędzonym kozim twarogiem!

Zielone krokiety z farszem ruskim
Zaskakujące, nieoczywiste i pyszne! Krokiety z farszem z pierogów ruskich, w których kasza jaglana zastępuje ziemniaki, nie tylko zasmakują wszystkim, ale będą powracać do obiadowego menu wyjątkowo często. Spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Roladki z bakłażana z fetą
Przekąska w greckim stylu. Podawane na zimno roladki sprawdzą się podczas każdego przyjęcia. Goście będą zachwyceni!

Brownie z czekoladowymi kulkami
Łatwy przepis na pyszne brownie z dodatkiem czekoladowych kulek, które dodają mu chrupkości. Spróbuj tego chrupiącego połączenia!

Croissant z pesto i francuskim serem
Delikatny i chrupiący croissant podany z aromatycznym czerwonym pesto i francuskim serem pleśniowym to wspaniały pomysł na śniadanie lub kolację. Sprawdź, jak proste w przygotowaniu mogą być pyszne posiłki!