Wielkopolski street food – pyzy z kaczką • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj prawdziwe danie street food dla siebie i bliskich, dobierajcie własne dodatki i cieszcie się niepowtarzalną kombinacją smaków!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DOPRAWIAMY MIĘSO KACZKI
Przestudzone mięso kaczki oddzielamy od kości i rwiemy na mniejsze kawałki. Dodajemy olej sezamowy i sos sojowy. Część kolendry drobno siekamy i dodajemy do kaczki. Ostrą papryczkę kroimy w małe plasterki i również dodajemy do kaczki. Dodajemy otartą na tarce 1 łyżeczkę skórki z limonki i ok. 1,5 łyżeczki soku z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość delikatnie mieszamy.
DOPRAWIAMY CZERWONĄ KAPUSTĘ
Czerwoną kapustę szatkujemy drobno do miski. Dodajemy sok z limonki i 1 łyżeczkę skórki otartej z limonki, miód, sok jabłkowy i oliwę. Całość mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Majonez, pozostałą część soku z limonki i sos sriracha mieszamy w miseczce.
GOTUJEMY PYZY
Pyzy przekrawamy tak, jak bułki do hamburgerów. Koszyk do parowania układamy na garnku z wodą tak, aby jego dno nie dotykało wody. Pergamin smarujemy olejem i wykładamy nim koszyk. W środku układamy pyzy. Gotujemy na parze ok. 10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Jabłka i czerwoną cebulę kroimy w cienkie plastry. Pistacje pozbawione łupinek prażymy na suchej patelni i kruszymy za pomocą noża. Kroimy papryczkę, przekrawamy drugą limonkę na ćwiartki, pozostałą kolendrę ścinamy. Wszystko układamy na desce.
SKŁADAMY PYZY
Wyjmujemy ugotowane pyzy z koszyka. Każdą połówkę smarujemy sosem. Na spodzie układamy 2 łyżki kaczki. Na to nakładamy czerwoną kapustę i dodatki według uznania, np. kawałki jabłka, pistacje, cebulę, kolendrę. Skrapiamy całość sokiem z limonki i przykrywamy górną częścią pyzy. Zabezpieczamy wykałaczkami do burgerów.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4246,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1061,6 kcal
Tłuszcz
49,6 g
Węglowodany
75,2 g
Błonnik
78,3 g
Białko
78,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sękacz z bitą śmietaną i jabłkami
Domowa wersja regionalnego sękacza zasmakuje każdemu, kto jej spróbuje! Odkryj smaki Podlasia i przygotuj przepyszne ciasto z jabłkami i śmietanową pianką.

Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami
Klasyczne kopytka z pysznym i aromatycznym sosem – z kurkami, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i cukinią. Bogactwo smaków autorstwa Karola Okrasy!

Cytrynowy sernik w słoiku
Sernikowy deser w słoiczku z dodatkiem kremu cytrynowego i pokruszonych herbatników. Przekąska, która sprawdzi się podczas pikniku lub imprezy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chowder z łososiem i kukurydzą
Spróbuj popularnej zupy rybnej! Smakuje doskonale z soczystym łososiem i chrupiącymi warzywami.

Spring rolls
Wszystko, co najlepsze w wiośnie na talerzu – chrupkość, kolor i świeżość warzyw, zawiniętych w papier ryżowy z marynowaną wołowiną. To musi być pyszne!

Odwrócona zielona tarta
Pyszne zielone warzywa zamknięte w cieście francuskim! Dodatek sera camembert dodaje charakteru. Spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bułeczki mleczne
Delikatne, puszyste i lekko słodkie — takie właśnie są bułeczki mleczne, które idealnie nadają się na każdą porę dnia. Ich miękki środek i złocista skórka sprawiają, że trudno się im oprzeć. Możesz je jeść solo, z ulubionym dżemem, masłem lub serkiem. Zrób je wraz z nami!

Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
Ciasto z kremem na bazie serka mascarpone to prawdziwa uczta dla wszystkich fanów słodyczy. Aksamitny, kremowy serek doskonale łączy się z wieloma składnikami takimi jak czekolada czy świeże owoce. Jak przygotować ciasto czekoladowe z kremowym mascarpone i owocami? Odkryj nasz przepis!

Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
Smak papai, ryżu jaśminowego i mleczka kokosowego przeniesie Cię do Azji! Koniecznie wypróbuj przepis na wegańskie curry!