Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą • przepis • składniki • przygotowanie
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to bardzo proste, sycące i aromatyczne danie idealne na obiad. Połączenie miękkich, pieczonych ziemniaków z wyrazistą kiełbasą i aksamitnym sosem serowym to gwarancja kulinarnego sukcesu. Sprawdź, jak zrobić znakomitą zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki myjemy i obieramy z łupiny. Do garnka wlewamy wodę i solimy ją (1,5 łyżki). Wrzucamy ziemniaki i gotujemy przez 20 minut, tak jak na sałatkę jarzynową. Po ugotowaniu odlewamy z nich wodę i studzimy je.
PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I KIEŁBASĘ
Cebulę obieramy i siekamy. Kiełbasy przekrawamy na pół, a potem kroimy w półplastry.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim cebulę. Gdy stanie się szklista, dodajemy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy, aż kiełbasa nabierze rumianego koloru. Pod koniec smażenia doprawiamy wszystko papryką i mieszamy.
TRZEMY SER
Do miski wstawiamy tarkę i ścieramy na niej ser.
DODAJEMY INNE SKŁADNIKI
Do miski z serem dodajemy śmietanę, całe jajo oraz resztę przypraw. Całość dokładnie mieszamy.
TNIEMY ZIEMNIAKI
Wystudzone ziemniaki kroimy na krajalnicy na plastry.
SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a potem układamy w nim kolejno warstwy: ziemniaki, ser, kiełbasę, cebulę i znowu powtarzamy całość, a na sam koniec polewamy wszystko masą jajeczną i posypujemy serem.
PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Zapiekankę nakrywamy i pieczemy przez 30 minut, a potem lekko podwyższamy temperaturę do 190°C. Po chwili ściągamy pokrywkę i pieczemy przez kolejne 15 minut, aż wszystko pięknie się zarumieni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3302,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
660,4 kcal
Tłuszcz
43,4 g
Węglowodany
39,9 g
Błonnik
3,3 g
Białko
18,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tarta z kremem śmietankowym i orzeszkami w solonym karmelu
Pyszna tarta na chrupiącym, orzechowym spodzie z kruchego ciasta, z delikatnym kremem śmietankowym i orzeszkami w sosie karmelowym. Wypróbuj ten przepis na wyborne ciasto w stylu amerykańskim!

Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
Połączenie pizzy i focaccii, czyli pinsa, to pieczywo, na które mogą trafić Twoje ulubione dodatki! Kinga proponuje połączenie przysmaków w styli włoskim: pomidorów, szynki, burraty i pesto. Sprawdź, jak razem tworzą proste i pyszne danie.

Panna cotta fit
Zobacz, jak Kinga Paruzel odchudziła panna cottę! Nawet tradycyjny deser w stylu włoskim może być fit!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Dango w trzech smakach
Dango to tradycyjne japońskie kluski zrobione z mąki ryżowej, które podaje się do zielonej herbaty. Paweł przygotował je w nowej odsłonie – jako słodki deser w 3 różnych smakach. Wypróbuj przepis naszego cukiernika i sprawdź, która wersja najbardziej przypadnie Ci do gustu.

Zapiekanka ziemniaczana
Na spotkanie ze znajomymi, na rodzinny obiad – zapiekanka ziemniaczana Karola to szybkie, proste i sycące danie na wiele okazji! Upiecz ją i sprawdź, jak smakuje!

Ciasteczka makowo-migdałowe
Przygotuj pyszne ciasteczka z makiem i migdałami. Doskonała propozycja na świąteczny stół!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Aromatyczna karkówka z grilla
Sposób na udanego grilla? Soczyste kawałki karkówki przygotowane w musztardowej marynacie z dodatkiem pachnących ziół.

Parówki w cieście – pigs in a blanket
Pyszne i puszyste drożdżowe bułeczki z parówką w środku będą świetną przekąską na każdą okazję. Do ich wykonania użyj dowolnych kiełbasek.

Schab w sosie paprykowym
Wyborne plastry mięsa podane z gęstym warzywnym sosem śmietanowym na bazie papryki to idealny pomysł na rodzinny obiad.