Zielone warzywa z dipem romesco • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj brokułów, szparagów i groszku w towarzystwie klasycznego hiszpańskiego dipu z pomidorów i pieczonej papryki!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY WARZYWA
Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Paprykę myjemy, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy na szerokie kawałki. Czosnek obieramy. Wszystkie składniki rozkładamy na delikatnie natłuszczonej blasze. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy pozostałą oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez 25 minut. Po upływie połowy czasu – warzywa obracamy na drugą stronę.
MIKSUJEMY SOS
Chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i grubo kroimy. Bagietkę kroimy na kromki, dodajemy wraz z migdałami do warzyw na blasze i pieczemy przez następne 7‑10 minut. Lekko studzimy. Kromki pieczywa rozrywamy na kawałki, wraz z upieczonymi warzywami i migdałami wkładamy do naczynia blendera i miksujemy. Na koniec dodajemy papryczki chili, krótko blendujemy. Dodajemy czerwone wino i ocet, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY ZIELONE WARZYWA
Zielone warzywa myjemy. Brokuły dzielimy na różyczki. Szparagi obieramy do 1/3 wysokości, odcinamy zdrewniałe końce. Brokuły gotujemy na parze, nad osoloną wodą, przez 4‑5 minut. Dodajemy groszek cukrowy i gotujemy razem przez ostatnie 2 minuty. Szparagi gotujemy osobno, we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6 minut, aż będą półtwarde. Warzywa odcedzamy. Podajemy z dipem romesco.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1093,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
273,3 kcal
Tłuszcz
10,8 g
Węglowodany
36,1 g
Błonnik
13,1 g
Białko
13,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
Szybkie i łatwe w wykonaniu danie obiadowe – gulasz z chorizo i ciecierzycą w tortilli!

Hiszpański gulasz z fasoli i szynki
Szynka wieprzowa, boczek, pikantne chorizo, fasola i wyraziste dodatki – prosty pomysł na sycący obiad rodem z Hiszpanii!

Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa porowa z mięsem mielonym
Zupa porowa z mięsem mielonym to pyszna i sycąca propozycja na obiad, którą chętnie zajadają się Niemcy. Zupa łączy delikatny smak pora z wyrazistym aromatem przyprawionego mięsa mielonego, tworząc harmonijną kompozycję smaków. Przygotowanie tej zupy jest proste i szybkie, co czyni ją doskonałym rozwiązaniem na codzienny posiłek.

Filet z indyka na kanapki
Domowa wędlina z piersi indyka to pyszny dodatek do kanapek, który z łatwością wykonasz samodzielnie. Przekonaj się, jakie to proste, i ciesz się smakiem wyśmienitej szynki!

Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
Uwielbiacie bezy? Dzisiaj nasz cukiernik pokaże Wam jak przygotować bezową niespodziankę z kremem czekoladowo-orzechowym.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Konfitowana kaczka
Marynowanie, konfitowanie i pieczenie to czeski sposób na przyrządzenie doskonałej kaczki. Palce lizać!

Tarta „Malinowa chmurka”
Ciasto kruche z malinową galaretką, masą serową i bezą? Dzięki przepisowi Pawła wszystko jest możliwe!

Wielkanocna baba drożdżowa
Piotr Kucharski wie, jak przygotować idealne ciasto drożdżowe. A z niego najlepiej przygotować wielkanocną babę z cytrusowym lukrem!