Zupa krem z kalafiora z wędzonym twarogiem • przepis • składniki • przygotowanie
Aksamitna, delikatna, z zaskakującym dodatkiem, który nadaje jej wykwintny charakter – zupa krem z kalafiora według przepisu Karola zachwyci każdego. Spróbuj!

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY WARZYWA
Kalafior pozbawiamy liści. Głąb wycinamy, a warzywo dzielimy na mniejsze różyczki i dokładnie myjemy. Duże różyczki kroimy na mniejsze kawałki, które następnie przesmażamy w garnku na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.
GOTUJEMY ZUPĘ
Całość zalewamy wodą. Woda powinna w całości przykryć warzywa. Dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy do miękkości kalafiora i ziemniaków.
PRZYGOTOWUJEMY OLIWĘ SZCZYPIORKOWĄ
Szczypior kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia blendera kielichowego. Dodajemy olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Olej przelewamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy do temperatury 80°C. Uważamy, by nie przypalić oliwy. Nie zagotowujemy.
WĘDZIMY TWARÓG
Twaróg delikatnie odciskamy z nadmiaru płynu za pomocą ręcznika papierowego, przekładamy w całości na patelnię i przykrywamy grubą warstwą siana. Siano podpalamy i czekamy, aż zacznie się dymić. Gdy pojawi się dym, czekamy jeszcze chwilę, by ser dobrze się uwędził.
PODAJEMY ZUPĘ
Ugotowaną zupę dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Zupę podajemy z wędzonym twarogiem pokruszonym na mniejsze kawałki. Z wierzchu skrapiamy oliwą szczypiorkową.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1748,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
437,1 kcal
Tłuszcz
40,4 g
Węglowodany
18,9 g
Błonnik
11 g
Białko
11 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis
Makaron z kurczakiem i pieczarkami to niezwykle proste i smaczne danie, które doskonale sprawdza się na zwykłe i specjalne okazje. Połączenie soczystego kurczaka z aromatycznym sosem i pieczarkami oraz makaronem tworzy idealną kompozycję, która rozpieszcza podniebienie swoim smakiem. Jak zrobić to wyjątkowe danie? Poznaj nasz sposób!

Owoce pod kruszonką z lodami proteinowymi
Deser słodzony erytrytolem. Podany z lodami proteinowymi, będzie świetnym pomysłem na słodką przekąskę. Chrupiąca kruszonka i kryjące się pod nią kwaskowate owoce to wymarzone połączenie.

Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
Zagraj w zielone z egzotyczną okrą, której smak odkryjesz dzięki przepisowi Darii! Najlepiej smakuje w połączeniu z morelą, pomidorowym sosem i rozgrzewającymi przyprawami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Marynata do karkówki
Marynowanie mięsa to starożytna technika kulinarna, dzięki której różne produkty nabierają zupełnie odmiennego smaku. Jednym z najbardziej popularnych produktów do marynowania jest karkówka. Od marynat pikantnych i intensywnych po delikatne, ziołowe i aromatyczne, możliwości są praktycznie nieograniczone. Poznaj nasz przepis na wyjątkową marynatę do karkówki.

Kurczak gong bao
Kurczak gong bao to klasyczne danie kuchni chińskiej, które łączy w sobie wyrazistą ostrość, delikatną słodycz i wyjątkowy, głęboki aromat orzechów. Przygotowanie tej potrawy w domu to doskonały sposób na wprowadzenie egzotycznych smaków do swojej kuchni i zachwycenie bliskich niebanalnym obiadem. Odkryj ten niesamowity przepis!

Strucla makowa
To przepis dla fanów słodkości z makiem! Drożdżowa strucla z makiem, migdałami i rodzynkami smakuje wyśmienicie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Desery na Sylwestra
Wyjątkowe przepisy na wyjątkową noc! Uświetnij sylwestrowe przejęcie za pomocą słodkich przekąsek i zachwyć gości.

Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
Ciasto, na którym można rysować? Paweł ma na nie przepis! Puszysty kakaowy biszkopt i śmietanowy krem na pewno zasmakują najmłodszym, a przy okazji stworzą okazję do wspólnego, rodzinnego pieczenia!

Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
Prawdziwy rarytas na świątecznym stole podczas wegańskiej Wielkanocy, czyli śledzie bez śledzia, które przygotujesz z bakłażana, wykorzystując przepis Kingi!