Zupa szczawiowa • przepis • składniki • przygotowanie
Błyskawiczna w przygotowaniu zupa szczawiowa z gotowanym jajkiem. To pyszny i pożywny posiłek – idealny na lato.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTOWANIE JAJEK
Do pojemnika miksującego wlać 500 ml zimnej wody. Jajka włożyć do wkładu do gotowania, a ten umieścić w pojemniku miksującym i gotować (z zatkniętą miarką)14 minut/prędkość 1/120°C. Wyjąć wkład do gotowania, opłukać jajka zimną wodą. Pojemnik miksujący opróżnić i osuszyć.
ROZDRABNIANIE I SMAŻENIE WARZYW
Szczaw umyć, otrząsnąć z wody, usunąć twarde łodyżki, liście posiekać z grubsza. Włożyć szczaw do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką)8 sekund/prędkość 8. Przełożyć szczaw do innego naczynia.
GOTOWANIE I MIKSOWANIE ZIEMNIAKÓW
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę o boku 2 cm. Do pojemnika miksującego włożyć ziemniaki i wlać gorący bulion warzywny. Gotować (z zatkniętą miarką)35 minut/prędkość 1/100°C. Następnie miksować (z zatkniętą miarką)10 sekund/prędkość 8.
PRZYPRAWIANIE I PODANIE ZUPY
Do zupy dodać 1 łyżeczkę soli, 2 szczypty pieprzu, rozdrobniony szczaw i kwaśną śmietanę. Mieszać zupę (z zatkniętą miarką)10 sekund/prędkość 6.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1788 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
298 kcal
Tłuszcz
12,4 g
Węglowodany
32,7 g
Błonnik
13,8 g
Białko
13,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański deser czekoladowy z chia
Napoje roślinne to świetna baza do przygotowania pożywnych i pysznych deserów roślinnych. Wykorzystaj napój sojowy, nasiona chia i czekoladę, by zdrowo osłodzić sobie dzień!

Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem
Sycące, szwedzkie klopsiki z pysznym, kremowym sosem śmietanowym – tym razem w wersji wegańskiej! Wykorzystaj ten prosty przepis, by przygotować obiad dla całej rodziny.

Cukier waniliowy
Naturalny cukier waniliowy. Idealnie nadaje się do wypieku ciast, przygotowania tortów i deserów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szaszłyki z warzywami i owocami
Ciekawy i prosty sposób na włączenie warzyw i owoców do codziennego jadłospisu. Kolorowe, warzywne i owocowe szaszłyki to smakowite przekąski, które możesz przygotować razem z dziećmi. Maluchom na pewno się spodoba!

Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
Odwiedź Kuchnię Lidla i zobacz, jak Paweł Małecki przygotowuje wesołe owocowe lizaki-cudaki na Dzień Dziecka!

Pasta kanapkowa z tofu i botwinką
Jak szybko przygotować pastę kanapkową z tofu i botwinką? Kinga już spieszy z pomocą! Poznajcie jej przepis na delikatną, pożywną i smaczną pastą. Dzięki użyciu termorobota MC Smart zrobisz ja naprawdę w kilka chwil.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Karmelizowana cebula
Karmelizowana cebula to niezwykle aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, a jej przygotowanie wymaga jedynie trochę cierpliwości. Delikatnie słodka, miękka i pełna głębokiego smaku cebula świetnie komponuje się z mięsem, burgerami, kanapkami czy serami. Poznajcie nasz przepis!

Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
Kiszona kapusta i schab? To połączenie smaków, którego nie zapomnisz!

Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
Prawdziwa domowa pieczeń przygotowana z użyciem tradycyjnych polskich składników – jej smak Cię zaskoczy.