Czekolada mleczna z orzechami laskowymi i biała czekolada z karmelizowanymi migdałami i pistacjami • przepis • składniki • przygotowanie
Odmień klasyczną białą i mleczną czekoladę, wzbogacając ją o chrupiące orzechy. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Czas przygotowania
15 min
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
CZEKOLADA MLECZNA Z
orzechami laskowymi Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, mieszając co chwilę (czekolady nie można przegrzać, maks.
TEMPERATURA
50°C).
CZEKOLADĘ STUDZIMY W
misce, raz na jakiś czas mieszając.
WYLEWAMY JĄ DO
formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy orzechami laskowymi.
BIAŁA CZEKOLADA Z
karemlizowanymi migdałami i pistacjami Migdały Karmelizowane Migdały siekamy w grubą kostkę.
Z CUKRU I
wody gotujemy syrop.
W SYROPIE ZANURZAMY
posiekane migdały i prosto z syropu wyjmujemy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozkładamy równomiernie.
WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA
nagrzanego do 200°C (termoobieg) i pieczemy do uzyskania złotego koloru.
CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY W
kuchence mikrofalowej, mieszając co chwilę (czekolady nie można przegrzać, maks.
TEMPERATURA 50°C).
CZEKOLADĘ STUDZIMY W
misce, raz na jakis czas mieszając.
WYLEWAMY JĄ NA
papier do pieczenia i posypujemy migdałami i pistacjami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4629,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
514,4 kcal
Tłuszcz
34,5 g
Węglowodany
45,9 g
Błonnik
10,2 g
Białko
10,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

NALEWKA ŚLIWKOWA
Zamknij smak śliwek w pysznej aromatycznej nalewce z dodatkiem cynamonu i goździków! Wykorzystaj przepis Pawła Małeckiego!

Makaron tagliolini z kalafiorem i goździkami
Klasyczne makaronowe wstążki z oryginalnym warzywnym sosem. Goździki dodają tej potrawie niepowtarzalnego smaku.

Łosoś w warzywach na ostro
Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sycylijska pizza sfincione
Pizza w stylu sycylijskim to mniej popularna odmiana tego włoskiego dania. Dzięki wyrazistym dodatkom takim jak oliwki i sardele ma niesamowity smak, który zostanie na długo w pamięci.

Sałatka z boczkiem i chorizo
Przepyszna sałatka z dodatkiem aromatycznego boczku i pikantnego chorizo, w dodatku podana w jadalnej miseczce. To danie, które musisz przygotować!

Lody o smaku słonego karmelu
Doskonałe połączenie słodkiego i słonego smaku – wypróbuj przepis Pawła na lody o smaku solonego karmelu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sos czosnkowy
Dla wielu osób sos czosnkowy jest obowiązkowym dodatkiem do pizzy, zapiekanki czy burgerów. Mieszanka wyrazistego w smaku i aromacie czosnku i jogurtu lub innego dodatku białkowego znana jest od wielu wieków i chętnie używana jako dodatek do dań w kuchni wielu kultur. Poznaj wszystkie możliwe warianty przyrządzenia pysznego, aromatycznego sosu czosnkowego!

Sernik ciasteczkowy
Kremowy i pysznie korzenny sernik z ciasteczkami Speculoos smakuje szczególnie dobrze jesienią i zimą, gdy połączenie wyrazistych smaków przypraw rozgrzewa nasze kubki smakowe.

Kruche tarty z groszkiem
Wyśmienita wytrawna przekąska na bazie ciasta francuskiego. Idealna na drugie śniadanie, doskonała na przyjęcie!