2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora • przepis • składniki • przygotowanie
Fitsposób na pizzę? Zrób spód z brokułu lub kalafiora! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
TRZEMY KALAFIORA NA TARCE
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kalafiora trzemy na tarce o grubych oczkach. Na suchej patelni podprażamy kalafiora przez około 6-8 minut. Mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach i wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w misce. Dodajemy wystudzony kalafior i mieszamy. Ciasto wykładamy na przygotowaną blachę i formujemy okrąg. Pieczemy około 20 minut.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Cukinię, paprykę i cebulę kroimy w talarki. Na rozgrzaną grillową patelnię wylewamy dwie łyżki oliwy i układamy na niej pokrojone warzywa. Całość smażymy około 5 minut. Wyciągamy pizzę z pieca i smarujemy ją pesto bazyliowym.
NA UPIECZONYM SPODZIE UKŁADAMY WARZYWA
Na wierzchu układamy grillowane warzywa. Wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy świeżą rukolą. Możemy skropić dodatkowo oliwą.
MIKSUJEMY BROKUŁ
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną oliwy. Brokuł ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy w malakserze, ma mieć konsystencję kaszy. Warzywo przenosimy na suchą patelnię i podprażamy przez około 6-8 minut, aż odparuje z niego woda. Studzimy.
MIESZAMY SKŁADNIKI SPODU
W misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki spodu, tj. jajko, białko jajka, oliwę, płatki owsiane, czosnek w proszku, suszone oregano, pieprz i sól. Dodajemy brokuł i ponownie całość mieszamy. Wykładamy na przygotowaną blachę, formujemy okrąg. Pieczemy 20 minut. Buraka i ser kozi kroimy w plastry.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą składników dressingu. Na upieczonej pizzy układamy buraka, kozi ser i pestki dyni. Pieczemy kolejne 5 minut. Pizzę podajemy skropioną dressingiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1869,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
934,9 kcal
Tłuszcz
56,9 g
Węglowodany
69,0 g
Błonnik
47,3 g
Białko
47,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa z pomidorów i kopru włoskiego z posypką z grzanek i fety
Zupa w prawdziwie greckim stylu! Świetna alternatywa dla tradycyjnej pomidorówki, a zarazem doskonały pomysł na obiad.

3 dania grillowane w folii: łosoś, szparagi i młode ziemniaki
Szukasz całkiem nowych, prostych pomysłów na dania z grilla? Sprawdź, co w tym sezonie trafiło do wiosennego menu Karola – i wrzuć coś pysznego na ruszt!

Roladki z pizzy (low carb)
Wyjątkowa odsłona pizzy: zawinięta i w dodatku przygotowana bez mąki, z małą ilością węglowodanów. To aromatyczne danie będzie naprawdę ciekawym pomysłem na szybką przekąskę.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa z białych warzyw z pulpetami
Imbir, kolendra, mleczko kokosowe i orzeszki ziemne. To przepis Karola na zupę krem i pulpety z nutą azjatycką!

Pieczona ciecierzyca na słodko
Szykujesz imprezę? Szukasz pomysłu na smaczną przekąskę, którą zrobisz raz dwa? Wypróbuj przepis na ciecierzycę na słodko!

Zupa krem z białych warzyw z krakersami z orzechów
Krem z białych warzyw zawsze zachwyca delikatnością smaku! Ten według przepisu Kingi dodatkowo nabiera charakteru dzięki oryginalnemu dodatkowi – domowym krakersom z orzechów.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chlebowy suflet z serem
Tradycyjne francuskie danie z ubitych żółtek i białek z dodatkiem sera i pieczywa. Serwuj je od razu po upieczeniu.

Beza z truskawkami
Wyjątkowa odsłona klasycznej pavlovej w formie wieńca. Ta krucha i jednocześnie rozpływająca się w ustach beza z truskawkami to idealna propozycja na lato i nie tylko. Spróbuj!

Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
Pyszne ciasto z masy serowej o orzeźwiającym, cytrynowo-limonkowym smaku, wykończone chrupiącą bezą. To deser idealny!