Noworoczne orzeźwienie • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiąca kruszonka i pianka cytrynowa tworzą pyszne połączenie, które osłodzi każdą zabawę sylwestrową!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CYTRYNOWO-MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĘ
W misce, za pomocą dłoni, mieszamy wszystkie składniki, tworząc grudki. Rozsypujemy na blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na złoty kolor.
ROBIMY PIANKĘ CYTRYNOWĄ
Żelatynę namaczamy w wodzie. Wino musujące, sok i skórkę z cytryny oraz cukier gotujemy w garnku do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy namoczoną żelatynę, mieszamy i ponownie czekamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia.
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI DESERU
Na dno kieliszków lub słoiczków wysypujemy upieczoną i wystudzoną kruszonkę. Następnie nakładamy piankę cytrynową i całość ponownie posypujemy kruszonką. Deser można również ozdobić owocami, np. malinami lub jeżynami, a także listkami mięty orazdekoracjami z czekoladowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2314,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
385,8 kcal
Tłuszcz
18,4 g
Węglowodany
41,8 g
Błonnik
5,5 g
Białko
5,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

PONCZ – MOCKTAIL BEZALKOHOLOWY
Bezalkoholowy poncz pachnący owocami to świetny pomysł na świąteczny napój. Przygotujesz go w kilka minut i nie będziesz potrzebować do tego skomplikowanego sprzętu!

Fasolka szparagowa z bułką tartą
Fasolka szparagowa z bułką tartą to prosty i szybki przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Ten klasyczny polski przysmak idealnie sprawdza się latem, kiedy świeża fasolka jest łatwo dostępna i najsmaczniejsza. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilkanaście minut, a jego smak przywołuje wspomnienia domowych obiadów z dzieciństwa.

Pstrąg z grzybami
Przekonaj się, jak smaczne danie powstanie, gdy upieczesz pstrąga faszerowanego podsmażanymi pieczarkami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gryczane bułeczki z serem camembert
Nie ma nic lepszego niż zapach pieczywa, które przygotujesz w domu! Sięgnij po przepis Karola i podaj najbliższym gryczane bułeczki z serem camembert i figami.

Domek z piernika
Pomysł na dekorację świąteczną lub słodki upominek - przygotuj domek z piernika udekorowany szpryc glazurą!

Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
Takiej wersji schabu po sztygarsku nie znacie! Delikatny farsz z białej kiełbasy i ciekawy sposób porcjowania nadają świeżości temu regionalnemu daniu. Wypróbujcie przepis Karola!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora
Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora

Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
Paweł Małecki najlepiej wie, jak połączyć szpinak, szczaw i truskawki. Wypróbuj jego przepis na tartę!

Warzywne curry z kiszoną cytryną
Samodzielnie przygotowana pasta curry, pełne smaku warzywa i kremowy sos – Karol zachwyci Cię swoim pomysłem na danie wegetariańskie!