Babeczki pomidorowe z mozzarellą • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj wytrwane babeczki z pomidorów! Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na lunch do pracy!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Smażymy na gorącej oliwie przez 3‑4 minuty, aż do zeszklenia, a następnie studzimy. Pomidory myjemy, nacinamy na krzyż i zalewamy wrzącą wodą. Pozostawiamy na chwilę, następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Szypułki usuwamy, pomidory kroimy w kostkę i blendujemy. Tymianek myjemy, 12 krótkich kawałków odkładamy na bok. Obieramy listki z pozostałych gałązek. Mozzarellę osączamy. Odcinamy 12 cienkich plasterków, pozostałą mozzarellę kroimy w kostkę.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Purée pomidorowe, przecier pomidorowy, jogurt, jajko, resztę oliwy i listki tymianku dokładnie mieszamy. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i przestudzoną cebulę z czosnkiem. Dodajemy masę pomidorowo-jajeczną i krótko mieszamy, aby ciasto się związało. Połowę ciasta przekładamy do 12 natłuszczonych zagłębień blachy na muffiny. Na każdą porcję nakładamy pokrojoną w kostkę mozzarellę, lekko dociskamy i przykrywamy pozostałym ciastem. Na koniec na górę każdej babeczki kładziemy jeszcze plasterek mozzarelli.
PIECZEMY MUFFINY
Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 35 minut. Na 10 minut przed upływem czasu pieczenia na babeczki nakładamy po jednym z odłożonych wcześniej kawałków tymianku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2346 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
195,5 kcal
Tłuszcz
8,8 g
Węglowodany
20,7 g
Błonnik
9,1 g
Białko
9,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego
Grillowany łosoś, podawany z dodatkiem delikatnego jabłkowego purée i kopru włoskiego jako aromatycznego kontrastu.

Tarta serowa bez laktozy i glutenu
Pyszna i słodka tarta serowa, która będzie idealną słodką przekąską lub deserem dla każdego, kto unika laktozy i glutenu! Przygotuj ją i poznaj nowe oblicze sernika.

Bakłażanowe rollsy z makaronem
Niecodzienne podejście do kuchni włoskiej, czyli bakłażanowe rollsy z makaronem zapiekane w sosie. Polane sosem, zwieńczone aromatycznym serem są idealnym pomysłem na lunch czy obiad.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chlebek z pesto i kabanosami
Fantastyczny i prosty przepis na chlebek, który każdemu wyjdzie i każdego zaskoczy. Cudownie ziołowy, z chrupiącymi kabanosami. Spróbuj!

Przepis na włoską babkę Panettone
Wyjątkowa babka inspirowana kuchnią włoską, która potrzebuje wielu godzin, aby wyrosnąć, a następnie wystygnąć. Spróbuj przygotować ten niezwykle puszysty przysmak pełen bakalii!

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowo-imbirowym
Smakowita, soczysta i pachnąca pomarańczą – taka będzie polędwica przygotowana zgodnie z tym przepisem. Spróbujesz?
🔥 O podobnym poziomie trudności

Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem
Lekki, orzeźwiający deser na bazie truskawek. Ciekawa i łatwa w przygotowaniu alternatywa dla klasycznej galaretki z owocami.

Stek ze strusia z karmelizowaną cebulą
Poznaj przepis Darii na steki ze strusia w sosie sojowym z dodatkiem karmelizowanej cebuli.

Minitorciki czekoladowe z owocami
Puszyste połówki muffinek z ciasta czekoladowego przełożone kremowym nadzieniem, podawane z owocami. Deser doskonały!