Babka wielkanocna • przepis • składniki • przygotowanie
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ TARKĘ O
drobnych oczkach mikser przesiewacz do mąki foremka do babki piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C Przygotowanie Masło, margarynę, cukier i cukier wanilinowy zmiksować razem na kremową masę.
NASTĘPNIE CIĄGLE UBIJAJĄC,
powoli dodawać jajka.
DO OTRZYMANEJ MASY
wsypać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
CIASTO ROZDZIELIĆ NA
2 części.
DO PIERWSZEJ DODAJEMY
kakao, natomiast do drugiej otartą skórkę z dwóch pomarańczy.
FOREMKĘ DO BABKI
wysmarować masłem i oprószyć mąką.
POWSTAŁE CIASTA WYLEWAMY
do foremki naprzemiennie warstwami.
PIEC W PIEKARNIKU
w temperaturze 180°C około 60 minut.
DEKORUJEMY CUKREM PUDREM
lub polewą.
POLEWA ŁĄCZYMY WODĘ
i sok z cytryny, a następnie mieszając, dodajemy cukier puder.
CUKRU DODAJEMY, AŻ
otrzymamy pożądaną konsystencję polewy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4194,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
524,3 kcal
Tłuszcz
29,3 g
Węglowodany
60,2 g
Błonnik
7,9 g
Białko
7,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Shake kawowy z lodami czekoladowymi
Na bazie napoju migdałowego przygotujesz przyjemnie chłodzący shake kawowy, który nie tylko doskonale smakuje, ale również stawia na nogi! Podaj go z lodami czekoladowymi – będzie pysznie!

Sałatka z ryżem, ogórkiem i papają
Lubisz poznawać nowe smaki? Sałatka z papają, ogórkiem i lekko ostrym sosem na pewno Ci zasmakuje!

Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki
Zobacz, jak przygotować pesto z prażonej dymki! Z dodatkiem świeżych ziół i orzechów, doskonale podkreśla smak młodego bobu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Polędwica wieprzowa w cieście francuskim
Wystarczy, że polędwicę wieprzową zawiniesz w ciasto francuskie, a stworzysz z niej zupełnie nowe danie! Sprawdzi się jako przekąska i danie główne.

Zapiekanka z jabłkiem i amarantusem
Spróbuj pysznego połączenia jabłka z amarantusem i twarogiem i przygotuj zapiekankę w słodkiej wersji.

Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
Delikatny mięsny farsz zawinięty w plastry bakłażana, a do tego serowa okrasa – przepis na zapiekankę doskonałą!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką
Upiecz go i zaproś gości na smaczne odrywanie! Ten puszysty chlebek drożdżowy wypełniony serowym farszem, ziołami i chrupiącymi gruszkami zasmakuje każdemu, kto sięgnie po kawałek.

Panna cotta waniliowa z owocami lasu
Przygotuj deser inspirowanych kuchnią włoską, który pokochał cały świat! Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!

Manhattan Latte
Dla wszystkich fanów kawy – przepis prosto od baristy! Wypróbuj niesamowitą manhattan latte!