Warzywa po indyjsku z mango i orzeszkami • przepis • składniki • przygotowanie
Mango, warzywa, ryż i curry, to połączenie, które zawsze smakuje. Podane w towarzystwie masła orzechowego przypadną ci do gustu na dłużej!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA I MANGO
Mango obieramy, usuwamy pestkę, a miąższ kroimy na kawałki. Dymkę oczyszczamy i kroimy na kawałki o długości 2 cm. Czosnek i imbir obieramy, drobno siekamy.
SMAŻYMY WARZYWA
Olej rozgrzewamy na patelni i przesmażamy na nim dymki, czosnek oraz imbir przez 1 minutę. Doprawiamy curry. Mieszamy i smażymy razem przez 2-3 minuty.
GOTUJEMY DANIE
Dodajemy sos sojowy, sherry i mango. Całość dusimy przez 2 minuty, mieszając. Dodajemy masło orzechowe i 50 ml wody. Mieszamy, a następnie gotujemy ok. 3-5 minut do miękkości. Dodajemy sól i pieprz do smaku, wg uznania.
PODAJEMY DANIE
Ryż z warzywami przekładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy prażonymi orzechami nerkowca oraz posiekaną pietruszką lub kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1813,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
453,4 kcal
Tłuszcz
18 g
Węglowodany
65,9 g
Błonnik
8,5 g
Białko
8,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Quiche z tortilli
Prosta w przygotowaniu przekąska, która doskonale uzupełni wielkanocne menu, a także sprawdzi się jako finger food na przyjęciach.

Pulpety w sosie własnym
Aromatyczne, soczyste pulpeciki to klasyk polskiej (ale nie tylko) kuchni, który od wieków cieszy nasze podniebienia. Serwuje się je solo i dodatkiem różnych sosów, dzięki czemu stają się jeszcze pyszniejsze. Jedną z najczęściej spotykanych form serwowania są pulpety w sosie własnym. W jaki sposób przyrządza się to znakomite danie? Przepisu szukaj w dalszej części tekstu.

Granita herbaciana z marakują
Granitę od sorbetu odróżnia grudkowata i mniej zbita konsystencja. Możesz ją podać w formie napoju bądź deseru.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotlety z cukinii
Kotlety z cukinii to lekka, pyszna propozycja na obiad lub przekąskę, która świetnie sprawdzi się w sezonie letnim. Są chrupiące z zewnątrz i tak miękkie w środku, że wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie jest proste, a składniki ogólnodostępne. Jak je zrobić? Sprawdź nasz przepis!

Łupacz z salsą pomidorową
Smaczna ryba podana w towarzystwie warzyw. Wypróbuj przepis na łupacza z salsą pomidorową!

Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
Mięso z owocami i... czekoladą? Tak! Odkryj oryginalny przepis na kaczkę i zaskocz smakiem swoich gości.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Salsa pomidorowa
Aromatyczny sos z pomidorów, cebuli i przypraw. Doskonale komponuje się z mięsem i chrupiącym świeżym pieczywem.

Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem
Domowe drożdżówki to świetny dodatek do kawy lub herbaty. A jeśli dodamy do niech jeszcze karmelizowany rabarbar, to stworzymy połączenie idealne! Upieczcie pyszne drożdżówki razem z Pawłem!

Szybka kapusta po grecku
Jednogarnkowa potrawa, którą można przygotować już w dwa kwadranse! Idealny pomysł na szybki i smaczny posiłek.