Biała kiełbasa z kapustą pak choi w stylu azjatyckim • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowy miks kuchni polskiej i azjatyckiej na jednym talerzu, czyli smażona biała kiełbasa z kapustą pak choi. To świetny pomysł na urozmaicenie wielkanocnego menu!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY KIEŁBASĘ I BOCZNIAKI
Białą kiełbasę przekrawamy wzdłuż na pół, a boczniaki rwiemy na niewielkie kawałki. Na patelniach rozgrzewamy olej. Na jednej z patelni wykładamy białą kiełbasę, płaską stroną do dna, a na drugą przekładamy boczniaki. Kiełbasę z obu stron smażymy na złoty kolor, a boczniaki aż będą rumiane i chrupiące (często mieszając), pod koniec podlewając je odrobiną sosu sojowego.
SMAŻYMY KAPUSTĘ
Kapustę pak choi kroimy w ćwiartki i następnie każdą z ćwiartek przekrawamy na pół. Podsmażamy na patelni, na której smażyliśmy kiełbasę.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA SOS
Czosnek i papryczkę chili kroimy w cienkie plastry. Imbir dość drobno siekamy. W misce mieszamy sos teriyaki, olej sezamowy, pozostały sos sojowy oraz skórkę i sok z limonki. Następnie do sosu wlewamy ok. ¼ szklanki wody. Całość ponownie mieszamy.
PODGRZEWAMY SOS
Na patelni krótko podsmażamy czosnek, a kiedy zacznie pachnieć, dodajemy do niego chili oraz imbir i całość zalewamy sosem. Sos podgrzewamy na małym ogniu, aż delikatnie się zredukuje. Następnie na patelnię przekładamy kiełbasę i podgrzewamy ją w sosie, aby dokładnie się nim pokryła.
PODAJEMY DANIE
Kiełbasę przekładamy na talerz, delikatnie skrapiamy sosem i oprószamy kolendrą. Na talerz dodajemy kapustę pak choi. Danie skrapiamy sosem i posypujemy chrupiącymi boczniakami wymieszanymi z kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1428,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
357,2 kcal
Tłuszcz
27,2 g
Węglowodany
10,5 g
Błonnik
2,4 g
Białko
18,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Baozi — azjatyckie bułeczki z wieprzowiną
Miękkie, puszyste i wypełnione soczystym farszem bułeczki — baozi z wieprzowiną to danie, które potrafi rozkochać w sobie od pierwszego kęsa. Jak zrobić to orientalne danie? Poznaj nasz przepis na azjatyckie bułeczki na parze z wieprzowym farszem!

Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza
Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza i przepysznymi dodatkami to idealne danie na dzień, w którym najdzie Cię ochota na kuchnię inspirowaną Japonią.

Warzywa z woka z sosem z sherry i anyżem
Mieszanka warzyw przyprawionych w orientalnym stylu kusi zarówno oczy, jak i podniebienie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z chrupiącymi ziemniakami
Ta pyszna, sycąca sałatka na bazie pieczonych młodych ziemniaków to świeże warzywa, koper i delikatny sos typu sour cream – wszystko to tworzy letnią kompozycję pełną smaku.

Sałatka z bobu z chlebowym chrustem i tofu
Bób w bardzo świeżej odsłonie, czyli sałatka z oryginalnym dodatkiem – chrupiącym chrustem z chleba – to szybkie danie, które zachwyca różnorodnością: smaków, kolorów i tekstur.

Burgery rybne z sałatką coleslaw
Wypłyń na pełne morze smaków z przepisem Karola! Burgery rybne z sałatką coleslaw to świetny pomysł na szybki obiad lub imprezową przekąskę.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mus gruszkowo-śliwkowy
Mus gruszkowo-śliwkowy to świetna przekąska dla najmłodszych członków rodziny. Przygotuj go dla swojego niemowlaka i wpajaj mu dobre nawyki żywieniowe od pierwszych miesięcy życia.

Tiramisu pistacjowe z truskawkami
Tiramisu z soczystymi truskawkami i kremem z pistacji i białej czekolady to elegancki deser, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. Sprawdź, jak go przygotować!

Sałatka ze smażonym serem owczym
Sałatka ze smażonym w panko owczym serem i orzeźwiającym dodatkiem malin i czerwonej cebuli. Przygotuj to danie na następną kolację i sprawdź, jak wspaniale smakuje!