Brownie z bitą śmietaną i cytrusami • przepis • składniki • przygotowanie
Aksamitne ciasto czekoladowe z masą śmietanową i grejpfrutami - doskonała fuzja smaków.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
W NIEWIELKIM GARNKU ROZTAPIAMY
masło (odrobinę pozostawiamy do wysmarowania formy) z pokruszoną czekoladą. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż obydwa składniki całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka z cukrem ucieramy na wolnych obrotach przez około 1 minutę. Dokładnie mieszamy z przestudzoną masą czekoladową. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 165°C na 30-35 minut. Upieczone brownie odstawiamy do wystudzenia.
CYTRUSY MYJEMY, OBIERAMY, USUWAJĄC
białe błonki, iwycinamy filety. Z pozostałych części wyciskamy sok. Dokładnie mieszamy go z żelatyną i pozostawiamy do napęcznienia. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej bądź w kuchence mikrofalowej.
MOCNO SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ UBIJAMY
z cukrem pudrem najpierw na wolnych, a później na szybkich obrotach. Żelatynę dokładnie mieszamy z łyżką bitej śmietany i łączymy z resztą śmietanki. Dodajemy osączone z nadmiaru soku filety z cytrusów. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, po czym wykładamy na wystudzone ciasto czekoladowe. Łyżką tworzymy fale na powierzchni kremu. Wstawiamy do lodówki na około 1,5-2 godziny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5962,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
496,9 kcal
Tłuszcz
30,1 g
Węglowodany
49,7 g
Błonnik
7,4 g
Białko
7,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jabłka w cieście
Szybki pomysł na deser. Pokrój jabłka w plastry, zanurz w cieście, usmaż i udekoruj cukrem pudrem i konfiturą. Gotowe!

Shake malinowo-truskawkowy z bitą śmietaną
Jeśli istnieją idealne połączenia smaków, to z pewnością do nich należy! Aksamitny shake z truskawek i malin ukoronowany ubitą śmietanką to raj dla podniebienia. Spróbujesz?

Sałatka z grillowaną marchewką
Letnia sałatka z nutą słodyczy i pyszną grillowaną marchewką. Idealna na grilla lub lunch w ciepły dzień.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
Ugotowane na słono płatki i ryba w chrupiącej panierce to dowód na to, że owsianka jest doskonała nie tylko na śniadanie.

Faszerowany kurczak pieczony w całości
Dla całej rodziny, która uwielbia spotkania przy wspólnym stole – pełen ziołowych aromatów i domowych smaków kurczak pieczony w całości! Sprawdź, jak łatwo go przygotować!

Parówki w cieście – pigs in a blanket
Pyszne i puszyste drożdżowe bułeczki z parówką w środku będą świetną przekąską na każdą okazję. Do ich wykonania użyj dowolnych kiełbasek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierś kaczki zapiekana z kozim serem
Mięso kaczki z kozim serem, konfiturą figową to świetna propozycja na odświętny obiad w stylu kuchni francuskiej.

Bułeczki bao z szarpaną kaczką
Puszyste ciasto bułeczek bao zamknie w sobie moc azjatyckich smaków! Przygotuj je na parze, wypełnij szarpaną kaczką i orientalnym sosem!

Śniadaniowe wrapy z sosem z tahini
By nie popaść w śniadaniową rutynę, przygotuj bezglutenowe wrapy Darii! Są idealne na mocno warzywny i lekki początek dnia!