Chili con carne • przepis • składniki • przygotowanie
Kulinarna podróż do smaków inspirowanych kuchnią meksykańską: mięso mielone przyrządzone z czerwoną fasolą oraz dodatkiem papryczek chili.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE CEBULE KROIMY
w kostkę i szklimy na oliwie.
CZOSNEK SIEKAMY I
dodajemy razem z oregano do cebuli.
PO MINUCIE SMAŻENIA
dodajemy kmin oraz mielone mięso.
SMAŻYMY NA WOLNYM
ogniu, aż mięso zmieni kolor.
WLEWAMY NA PATELNIĘ
pomidory wraz z zalewą oraz wodę lub bulion.
DOPRAWIAMY POSIEKANĄ W
kostkę papryczką chili , solą i pieprzem cayenne.
DUSIMY NA MAŁYM
ogniu 20 min.
PAPRYKĘ KROIMY W
kotkę 1x1 cm, dodajemy do całości i gotujemy następne 5 min.
PRZEKŁADAMY ODSĄCZONĄ Z
zalewy czerwoną fasolę, i gotujemy na małym ogniu ok. 4 MIN, DELIKATNIE: mieszając.
JAK PODAWAĆ SERWUJEMY
z podgrzanymi na suchej patelni plackami tortilli lub z ryżem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1346,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
336,7 kcal
Tłuszcz
13,7 g
Węglowodany
35,8 g
Błonnik
20,8 g
Białko
20,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bakłażan hasselback z pesto słonecznikowym
Soczysty bakłażan z dodatkiem mozzarelli i pomidora, pieczony w airfryerze i podany z aromatycznym pesto słonecznikowym, to idealny pomysł na szybki i efektowny obiad.

Babeczki pomidorowe z mozzarellą
Przygotuj wytrwane babeczki z pomidorów! Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na lunch do pracy!

Chili sin carne z mięsem wegańskim
Klasyka kuchni inspirowanej Meksykiem i Teksasem w wegańskiej odsłonie! Wypróbuj przepis na chili sin carne z wegańskim mięsem i ciesz się smakiem jednej z najpopularniejszych potraw na świecie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Panna cotta
Włoska klasyka w lekkim i leśnym wydaniu – oto deserowa propozycja Darii, którą zjesz tak szybko, jak przygotujesz!

Crostini z mango i awokado
Pyszne, chrupiące grzanki z dodatkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia. Wypróbuj koniecznie!

Ciasto na pizzę we włoskim stylu
Domowe ciasto na pizzę, które długo wyrasta, odwdzięczy się smakiem i jakością. Połącz je z prostymi dodatkami, by stworzyć wyborną kompozycję we włoskim stylu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Słońce z ciasta francuskiego z serem camembert
Pyszny i kremowy camembert, zapiekany z ciastem francuskim wypełnionym aromatycznym pesto. Efektowna przekąska, która zrobi wrażenie na gościach każdej imprezy.

Knedle z faszerowanymi śliwkami
Pyszne knedle nadziewane faszerowanymi kremem o smaku białej czekolady śliwkami. To połączenie smaków, które z dodatkiem cynamonowej zasmażanej bułki tartej zapewni idealny słodki posiłek.

Sałatka z burakiem – przepis
Buraki uwielbiają spotykać się w sałatkach z orzechami i serem. A gdyby przedstawić je dressingowi z awokado? Będzie jeszcze pyszniej! Sprawdź koniecznie to połączenie smaków wg przepisu Kingi.