Ciasteczka z masłem orzechowym • przepis • składniki • przygotowanie
Nasze ciasteczka z masłem orzechowym to idealna propozycja dla miłośników przekąsek z dobrym składem. Te wyjątkowe ciastka łączą w sobie intensywny smak kremu z orzeszków ziemnych z delikatną chrupkością płatków owsianych. Dzięki temu prostemu przepisowi można przygotować je w zaledwie kilkanaście minut, ciesząc się domowym wypiekiem bez zbędnego wysiłku. Odkryjcie naszą recepturę!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI
Do miski wrzucamy płatki owsiane, mąkę, dodajemy cukier, sodę oraz sól. Mieszamy.
DODAJEMY JAJKA
Dodajemy jajka i mieszamy.
DODAJEMY PASTĘ ORZECHOWĄ DO RESZTY SKŁADNIKÓW
Do miski dodajemy krem z orzeszków ziemnych, a potem wszystko ze sobą mieszamy, aż do uzyskania gęstego ciasta.
FORMUJEMY CIASTKA
Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Zwilżamy dłonie, z ciasta formujemy kulki i układamy je w równych odstępach na blasze, a potem spłaszczamy dłonią.
PIECZEMY CIASTKA
Blaszkę wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 12-15 minut, aż ciastka nabiorą rumianego koloru.
WYCIĄGAMY CIASTKA Z PIECA
Blachę z upieczonymi ciastkami wyciągamy z pieca i odkładamy do przestygnięcia. Ciastka są gotowe do jedzenia, gdy całkowicie się wystudzą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2724,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
227,1 kcal
Tłuszcz
12,3 g
Węglowodany
25,7 g
Błonnik
1,5 g
Białko
5,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wołowina po burgundzku. Dla Niego.
Sposób na wyjątkowe, jednogarnkowe danie: delikatne kawałki kruchej wołowiny duszone z warzywami, rodzynkami i winem.

Sakiewki nadziewane plamiakiem i krewetkami podawane z zielonymi szparagami
Pyszne filety z plamiaka z krewetkami i szparagami przygotujesz w niecałą godzinę! Wypróbuj przepis!

Wegańskie bajgle buraczane
Bajgle buraczane cudownie delikatne, puszyste i o pięknym kolorze. Każdemu wyjdą idealnie! Aby od razu się w nich zakochać, wystarczy spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Okoń nilowy ze szparagami
Przygotuj wykwintne, ale łatwe danie – okonia nilowego ze szparagami w sosie maślano-winnym.

Zupa z fasolki szparagowej
Prawdziwe smaki lata i dzieciństwa! Przygotuj letnią zupę z fasolką i pulpecikami wg przepisu Karola, by przywołać wspomnienia prostej i pysznej kuchni mamy oraz babci.

Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego
Grillowany łosoś, podawany z dodatkiem delikatnego jabłkowego purée i kopru włoskiego jako aromatycznego kontrastu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron z pesto ze szpinaku
Makaronowe świderki połączone z domowym, zielonym pesto to doskonały pomysł na sycący posiłek. Smakuje wybornie!

Krewetki w mleku kokosowym. Dla Niej.
Pyszna propozycja nie tylko dla fanów owoców morza: krewetki z cukinią w delikatnym sosie na bazie mleka kokosowego.

Mątwa w białym winie
Szybki i prosty sposób na oryginalne danie z owocami morza: mątwy przyrządzone z wytrawnym winem, oliwkami i pietruszką.