Babka ziemniaczana • przepis • składniki • przygotowanie
Znana w wielu regionalnych kuchniach i idealna na sycący obiad dla całej rodziny! Sprawdź, jak smakuje babka ziemniaczana z naszego przepisu!

Czas przygotowania
110 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚCIERAMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub za pomocą robota z funkcją tarcia. Odstawiamy na ok. 15 minut, a gdy oddadzą wodę, odlewamy ją. Czynność powtarzamy kilka razy, aż do uzyskania bardzo mocno odsączonej masy ziemniaczanej.
SMAŻYMY DODATKI
Na patelni, na rozgrzanym oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę. Smażymy, aż się zarumienią.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ZIEMNIACZANĄ NA BABKĘ
Do odsączonych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, przesmażony boczek i kiełbasę z cebulą oraz przyprawy: majeranek, tymianek, pieprz ziołowy, pieprz czarny i sól. Dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt płynna, dodajemy 1 łyżkę mąki i ponownie mieszamy całość, aż do uzyskania delikatnie zwartej konsystencji.
PIECZEMY BABKĘ
Gotową masę ziemniaczaną przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Masę wyrównujemy z wierzchu zwilżoną dłonią i oprószamy niewielką ilością bułki tartej.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5557,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
926,3 kcal
Tłuszcz
45,9 g
Węglowodany
95,7 g
Błonnik
7,7 g
Białko
29 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Placek kokosowo-malinowy
Kruchy spód, delikatna masa kokosowa i świeże maliny tworzą tradycyjny polski deser. Wygląda i smakuje rewelacyjnie!

Ośmiornica z grilla z sosem cytrynowo-pietruszkowym
Daria Ładocha pokaże Ci, jak przyrządzić smaczną grillowaną ośmiornicę z sosem cytrynowo-pietruszkowym oraz sałatką z ogórka!

Deser cappuccino
Delikatne kawowe ciastko, podane z kremową śmietanką, oprószoną cynamonem - taki jest deser cappuccino!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
Sprawdź przepis na powidła, które zachwycą swoim orientalnym smakiem cynamonu i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Pyszne!

Pity z falafelami
Domowe chlebki pita, aromatyczny falafel z ciecierzycy i orzeźwiająca sałatka z ogórków – to świetny pomysł na obiad w stylu orientalnym!

Mazurek z kremem pistacjowym
Mazurek to klasyczny wypiek na Wielkanoc, ale ten z przepisu Oli jest wyjątkowy, bo bezglutenowy i pistacjowy! Sprawdź, jak smakuje to oryginalne połączenie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką: puszyste, miękkie i idealnie słodkie. Dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz je bez dużego nakładu pracy i w świetnym tempie.

Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
Naleśniki na śniadanie? Spróbuj ich w nowej formie – pieczonej! Zachwycą Cię puszystością i delikatnością!

KANAPKA SŁONECZNA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Wypróbuj przepis Karola Okrasy na świetną kanapkę z kozim twarożkiem, suszonymi pomidorami i pesto z rukoli. Idealna propozycja na drugie śniadanie!