Ciasto bez pieczenia z galaretką i kremem budyniowym • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto bez pieczenia, które smakuje brzoskwiniami i wanilią, to świetny pomysł na każdą okazję! Możesz udekorować je na Boże Narodzenie, Wielkanoc, a nawet urodziny. Gwarantujemy, że sprawdzi się zawsze.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ
Galaretkę rozpuszczamy w ciepłej, przegotowanej wodzie według proporcji podanych na opakowaniu i odstawiamy do przestygnięcia.
GOTUJEMY BUDYŃ
W garnku podgrzewamy 500 ml mleka z cukrem. Do pozostałego mleka wsypujemy budyń i dokładnie mieszamy. Następnie mleko z budyniem przelewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotujemy, aż powstanie budyń. Gotowy budyń studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ Z GALARETKĄ
Brzoskwinie kroimy na niewielkie kawałki, przekładamy do tężejącej galaretki i całość mieszamy. Na dnie foremki układamy herbatniki. Na nie przekładamy tężejącą galaretkę i wyrównujemy jej powierzchnię. Ciasto wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
PRZYGOTOWUJEMY KREM BUDYNIOWY
Do wystudzonego budyniu dodajemy miękkie masło i całość miksujemy, aż uzyskamy gładki i jednolity krem. Następnie przekładamy go na zestaloną galaretkę i całość ponownie chłodzimy przez ok. 1 godzinę w lodówce.
PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Wodę podgrzewamy, aby była ciepła, ale nie gorąca. Następnie dolewamy ją do cukru pudru i całość bardzo dokładnie mieszamy, aż powstanie dość gęsty lukier.
DEKORUJEMY CIASTO
Na wyjętym z lodówki cieście układamy pozostałe herbatniki i smarujemy je lukrem. Gotowe ciasto ozdabiamy według uznania, np. tak jak na zdjęciu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3377 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
844,2 kcal
Tłuszcz
48,9 g
Węglowodany
95,4 g
Błonnik
2,1 g
Białko
7,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto drożdżowe z borówkami
Klasyczne ciasto drożdżowe ze świeżymi borówkami i kruszonką z dodatkiem mąki migdałowej. Wypróbuj ten przepis i ciesz się słodkim smakiem polskiego lata!

Serbska zupa fasolowa
Doskonała zupa serbska z fasolą, paprykami w trzech kolorach oraz boczkiem – wypróbuj!

Krewetki na cukinii
Krewetki z grilla? Czemu nie! Podane na cienkich plastrach cukinii oczarują wszystkich fanów niebanalnej kuchni.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kremowa zupa pomidorowa z papryką
Niezwykła, kremowa zupa pomidorowa z papryką. To prawdziwa bomba smaku i aromatu, która odmieni Twoje podejście do pomidorówki! Sprawdź, jak ją przygotować.

Azjatycka zupa z makaronem i grzybami shiitake
Pożywna zupa z makaronem i grzybami shiitake to kompozycja typowych azjatyckch smaków.

Pączusie — mini pączki na jeden kęs!
Mini pączusie to idealna propozycja na słodką przekąskę, która zadowoli wszystkich łasuchów. Te małe, puszyste pączki są nie tylko smaczne, ale również szybkie i łatwe do przygotowania. Odkryjcie przepis na pyszne pączusie na jeden kęs!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ziołowe placki ziemniaczane ze śmietaną
Sprawdzony przepis na przysmak wszystkich dzieci – placki ziemniaczane ze śmietaną.

Zapiekanka z kurczakiem i chorizo
Aromatyczne połączenie drobiu, kiełbasy chorizo i warzyw. W towarzystwie lekkiej sałatki smakuje wybornie.

Satay — kurczak z ryżem i warzywami
Szukasz przepisu na pyszny obiad? Wypróbuj pomysł na łatwy i szybki satay z kurczaka z ryżem i warzywami. Dodatek sosu orzechowego idealnie podkreśla smak dania.