Ciasto migdałowe z morelami • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne ciasto z morelami – doskonałe na letnie popołudnia spędzone na pikniku!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY MORELE
Morele myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Migdały drobno mielemy, mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia.
MORELE UKŁADAMY NA CIEŚCIE
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem i solą. Dodajemy pojedynczo jajka i miksujemy. Dodajemy mieszankę mąki i migdałów i krótko mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto wylewamy na głęboką blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy na nim połówki moreli.
PIECZEMY CIASTO
Placek pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 20-25 minut na złotobrązowy kolor. Studzimy, a następnie kroimy na kawałki. Twaróg mieszamy z dżemem – nakładamy odrobinę na każdy kawałek tuż przed podaniem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5293,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
352,9 kcal
Tłuszcz
16,6 g
Węglowodany
44,8 g
Błonnik
10,9 g
Białko
10,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki
Wykorzystaj dynię, by przygotować oryginalną, sycącą zapiekankę, która sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Z chipsami z pietruszki smakuje wyśmienicie!

Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem
Aromatyczny stek z dzika z orzeźwiającą miętą? To połączenie idealne, które zachwyci wszystkich miłośników dziczyzny!

Mieszanka przyprawowa do grilla
Szukasz sposobu na smaczne i aromatyczne mięso z grilla? Przygotuj własnoręcznie doskonałą mieszankę przypraw!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa fasolowa
Zupa idealna, która smakuje o każdej porze roku! Wypróbuj przepis i ciesz się jej aromatycznym smakiem!

Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie
Czarny bez (po łacinie Sambucus nigra) to roślina, która od wielu wieków stanowi część tradycji kulinarnej oraz medycznej wielu krajów. Sok pozyskiwany z owoców oraz kwiatów tej rośliny jest pyszny i chętnie wykorzystywany w cukiernictwie, a także kuchni klasycznej i barmaństwie. Jak pozyskać z czarnego bzu? Poznaj przepis na ten pyszny sok!

Budyń waniliowo-migdałowy
Budyń to deser, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli! A Paweł Małecki zdradza przepis na budyń waniliowo-migdałowy z owocową konfiturą!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Marchwiowe placuszki z sosem serowym
Jeśli lubisz ciasto marchewkowe, to ten przepis na placuszki również podbije Twoje serce. Idealne na śniadanie.

Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków
Mięso w chrupiącej panierce podane w towarzystwie warzyw. Wywodzące się z Włoch lekkie danie, które może zrobić każdy!

Muffiny o smaku pizzy
Kto powiedział, że muffiny muszą być słodkie? Wypróbuj przepis na ciasteczka o smaku pizzy z salami i mozzarellą.