Ciasto miodowe z orzechami pekan • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto pełne orzechów z mocno miodowym aromatem! Paweł Małecki nie zwalnia tempa i zachwyca kolejnym przepisem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Miód podgrzewamy w rondlu. Jajka ubijamy, dolewając ciepły miód. Do ubitych jajek dodajemy rozpuszczone masło. Dwa rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia mieszamy i również dodajemy do ciasta. Orzechy pekan dokładnie mielemy i dosypujemy do masy. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Rozkładamy równomiernie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C na 15-17 minut.
KARMELIZUJEMY ORZECHY
Na patelni rozpuszczamy miód i wsypujemy posiekane orzechy pekan. Karmelizujemy je około 2 minut. Po upływie wskazanego czasu ciasto wyciągamy z piekarnika. Na wierzchu układamy skarmelizowane orzechy i ponownie wkładamy do piekarnika na 10 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY KREM MIODOWY
100 ml śmietanki zagotowujemy w tym samym rondlu, w którym wcześniej zagotowywaliśmy miód. Do śmietanki dodajemy sporą łyżkę miodu. Żelatynę namaczamy i dodajemy do śmietanki z miodem. Kiedy się rozpuści, dodajemy pokruszoną czekoladę. Gdy wszystkie składniki się połączą, odstawiamy na bok do wystudzenia. 500 ml śmietanki ubijamy. Odpinamy obręcz blaszki, na której piekło się ciasto, ciasto przekrawamy wzdłuż na pół. Górną część ciasta odkładamy. Miód rozpuszczamy w gorącej wodzie i nakrapiamy nim biszkopt. Z powrotem przypinamy obręcz blaszki. Gdy masa delikatnie przestygnie (nie wystudzajmy jej do końca, żeby masa się nie zestaliła), dodajemy do niej serek mascarpone i bardzo dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Łączymy z ubitą śmietanką. Gotowy krem równomiernie rozkładamy na spodzie ciasta, przykrywamy drugą częścią z orzechami. Wkładamy do lodówki na około 1,5-2 godziny. Gotowe ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8738 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
436,9 kcal
Tłuszcz
33,2 g
Węglowodany
32,2 g
Błonnik
6,8 g
Białko
6,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tiramisu z duszonymi jabłkami i ciasteczkami cantuccini
Ekspresowe mascarpone z aromatycznymi jabłkami i idealnymi ciasteczkami cantuccini! To propozycja, której nie sposób się oprzeć. Jeśli raz spróbujesz, już zawsze będziesz wracać do tego smaku!

Tort czekoladowo-orzechowy
Oryginalny tort z pionowymi warstwami czekoladowego ciasta i gęstym orzechowym kremem. Robi wrażenie i smakuje wybornie!

Trifle truskawkowy z makaronikami
Pyszny deser, który naprawdę robi wrażenie, a jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Zaskocz swoją rodzinę lub gości i przygotuj trifle z makaronikami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort cynamonowo-makowy
Nasz cukiernik zamknął aromat świąt w kulistym torciku. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Wielkanocne koszyczki
Apetyczne foremki z kruchego ciasta wypełnione owocami i kremem waniliowym. Robią ogromne wrażenie i smakiem, i wyglądem!

Ravioli z mięsem
Ravioli z różnymi nadzieniami to jeden ze specjałów kuchni włoskiej, który pokochali miłośnicy smaku na całym świecie. Jak przygotować pyszne, aromatyczne pierożki z nadzieniem z mięsa i z czym je podać? Poznaj nasz sposób na ravioli z mięsem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grzybowy ramen
Ramen o grzybowym aromacie z boczniakami, makaronem soba – azjatyckie smaki w wykonaniu Karola Okrasy!

Policzki wieprzowe z prażuchą
Rozpływające się w ustach policzki wieprzowe w aromatycznym sosie pełnym warzyw, podane z wyjątkową w swojej prostocie prażuchą. Koniecznie skuś się na ich przygotowanie i przekonaj, jak świetnie smakują.

Empanadas z mielonym mięsem
Wypróbujcie przepis na popularne w Ameryce Południowej pierożki empanadas. Wyrazisty, ostry smak farszu z mielonego mięsa, warzyw i przypraw w połączeniu z wyśmienitym guacamole zachwyci każdego. Do dzieła!