Pani Walewska na puszystym cieście • przepis • składniki • przygotowanie
Puszyste ciasto, gęsty krem, słodka beza, owoce i migdały – połączenie, które podkreśli wyjątkowość wielu chwil.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 18
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KONFITURA TRUSKAWKOWA TRUSKAWKI
przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu do rozgotowania.
CUKIER ŁĄCZYMY ZE
środkiem żelującym, dodajemy do gotujących się truskawek energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
GOTUJEMY KILKA MINUT,
następnie całkowicie studzimy.
BEZA BIAŁKA UBIJAMY
na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier.
CIASTO MĄKĘ I
proszek do pieczenia przesiewamy przez sito.
DODAJEMY CUKIER, CUKIER
wanilinowy, miękkie masło oraz żółtka.
SKŁADNIKI ŁĄCZYMY DO
uzyskania jednolitej masy.
CHWILĘ WYRABIAMY CIASTO
i dzielimy na pół.
JEDNĄ CZĘŚĆ CIASTA
rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
NA WIERZCH PRZEKŁADAMY
połowę konfitury truskawkowej oraz połowę ubitych białek, posypujemy posiekanymi migdałami.
PIECZEMY OKOŁO 30
minut w temperaturze 165°C.
W TEN SAM
sposób przygotowujemy i pieczemy drugi placek.
MASA BUDYNIOWO-KREMOWA BUDYŃ
gotujemy według przepisu na opakowaniu dodając do niego cukier.
CAŁKOWICIE STUDZIMY.
MASŁO UCIERAMY NA
puszystą masę, stopniowo dodajemy do niej budyń ciągle miksując.
MASĘ WYKŁADAMY NA
wystudzone ciasto i przykrywamy drugim plackiem, delikatnie dociskamy.
WSTAWIAMY DO LODÓWKI
na kilka godzin.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
10773,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
598,5 kcal
Tłuszcz
35,4 g
Węglowodany
59,2 g
Błonnik
11,7 g
Białko
11,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą
Jeśli śląski obiad, to tylko według przepisu Kingi Paruzel! Przygotuj mięsne rolady, które razem z kluskami śląskimi i modrą kapustą stworzą pyszne, domowe danie rodem z naszej regionalnej kuchni!

Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Klasyczne polskie danie na Wigilię i nie tylko. Dwa rodzaje kapusty, grzyby i aromatyczne przyprawy to wyjątkowe połączenie.

Kompot z wiśni
Tradycyjny polski napój, który doskonale sprawdza się jako orzeźwiający dodatek do obiadu? To na pewno jest kompot! A jeśli akurat jest lato, to musi być kompot z wiśni. Chyba, że mamy kompot w słoikach, wówczas smakiem lata możemy rozkoszować się o dowolnej porze roku. Jak zrobić kompot w obu wariantach: na świeżo i do słoików? Przekonaj się, że to proste!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Aromatyczna strucla serowa
Tradycyjny wypiek na bazie ciasta drożdżowego wzbogacony słodkim twarogiem, pachnącym cynamonem i bakaliami. Pychota!

Maślane rogaliki
Sięgnij po przepis Pawła na maślane rogaliki i ciesz się prostotą domowych wypieków. Smakują i pachną wybornie!

Sernik z kajmakiem i migdałami
Dla wszystkich fanów serników Paweł Małecki przygotował pyszny przepis na sernik z masą kajmakową i chrupiącymi migdałami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa cygańska
Zupa cygańska to wyjątkowe danie, które łączy w sobie bogactwo smaków i aromatów kuchni romskiej. Ta rozgrzewająca i sycąca zupa jest doskonałym wyborem na chłodniejsze dni. Zupa cygańska jest znana z użycia różnorodnych warzyw, aromatycznych przypraw oraz soczystych kawałków mięsa. Sprawdźcie, jak ją zrobić!

Pad thai z kurczakiem
Masz ochotę na szybkie, aromatyczne danie z orientalną nutą? Pad thai z kurczakiem to propozycja idealna dla ciebie! Egzotyczne połączenie różnych smaków i struktur — tego koniecznie musisz spróbować. Poznaj nasz sposób na bajeczny pad thai!

Jagodzianki z serem
Hit każdego lata, czyli jagodzianki! Wypróbuj przepis na te pyszne drożdżowe bułeczki pełne jagód i twarogu.