Cynamonki z kremem korzennym • przepis • składniki • przygotowanie
Jeżeli chcesz, żeby Twoja kuchnia wypełniła się korzennym aromatem i zapachem cynamonu, przygotuj cynamonki z kremem korzennym według naszego przepisu. Ten smaczny i chrupiący deser z pewnością zachwyci Twoich domowników lub gości.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
W misce rozcieramy drożdże z cukrem. Dodajemy letnie mleko oraz łyżkę mąki. Mieszamy i odkładamy na 10-15 minut.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do misy miksera dajemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy miękkie masło oraz przygotowany zaczyn. Całość wyrabiamy ok. 5 minut, aż ciasto stanie się jednolite. Formujemy z niego kulę i odkładamy ją do misy, którą przykrywamy ściereczką. Ciasto odstawiamy na godzinę, by urosło i podwoiło swoją objętość.
PRZYGOTOWUJEMY WYPEŁNIENIE
W misce mieszamy ze sobą miękkie masło, cukier, cynamon oraz sól.
PRZYGOTOWUJEMY CYNAMONKI
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany odrobiną mąki, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm (wym.: 30 x 40 cm). Ciasto smarujemy równomiernie przygotowanym wypełnieniem, a następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Uzyskany rulon dzielimy na 12 części.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Miękkie masło ucieramy w mikserze przez 5 minut, aż stanie się jasne i puszyste. Cały czas miksując, dodajemy po łyżce kremu z ciasteczek korzennych Spekulatius Favorina. Przygotowanym kremem smarujemy wystudzone cynamonki, a następnie posypujemy całość płatkami soli. Podajemy cynamonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6407,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1068 kcal
Tłuszcz
52,2 g
Węglowodany
136,7 g
Błonnik
0,5 g
Białko
13,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Omlet sernikowy z airfryera
Delikatny omlet sernikowy z dodatkiem serka wiejskiego i budyniu waniliowego przygotowany w airfryerze to świetny pomysł na sycący posiłek. Skuś się na to śniadanie na słodko bez dodatku cukru!

Babeczki waniliowe – przepis
Masz ochotę na coś słodkiego? Postaw na waniliowe babeczki z naszego przepisu! Delikatny aromat wanilii i puszyste ciasto zabiorą Cię w krainę słodkiego uniesienia. Poznaj nasz prosty przepis na muffinki z nutą wanilii!

Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
Babka bez glutenu? Uda się z tym przepisem! A malinowy lukier sprawi, że wypiek będzie ozdobą stołu. Upiecz prostą, domową babkę na Wielkanoc dla siebie i bliskich.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z kiełkami fasoli
Sałatka z kiełkami fasoli - poznaj najlepszy przepis. ⭐ Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.pl!

Zielony shake z bananem, szpinakiem i awokado
Owoce i warzywa łączą się w zielonym shake’u Pawła, by dostarczyć Ci wyjątkowych wrażeń smakowych. Przygotuj go na bazie napoju ryżowego i ciesz się pożywną przekąską w płynie o dowolnej porze dnia!

Amerykańskie naleśniki
Puszyste, pulchne, pachnące i bardzo sycące – przyrządź samodzielnie pyszne pancakes i rozpocznij słodko nowy dzień!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Boczek rolowany
Boczek rolowany to klasyczne, domowe mięso, które idealnie sprawdzi się zarówno jako dodatek na świąteczny stół, jak i na co dzień – na kanapki lub jako przekąska. W naszym przepisie pokażemy, jak krok po kroku przygotować soczysty i doskonale doprawiony boczek, który rozpływa się w ustach.

Bigos z cukinii
Bigos z cukinii to lekka (i letnia!) alternatywa dla tradycyjnego bigosu, idealna na wakacyjne dni i nie tylko. Aromatyczny, pełen ziół, pomidorów i podsmażanych warzyw, świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii i stworzenie pysznego, domowego dania.

Młoda kapusta duszona z kminkiem, pomidorami i klopsikami
Kminek, pomidory i klopsiki - dodatki, dzięki którym młoda kapusta smakuje wyśmienicie! Wypróbuj przepis Karola!