Wegeburger z tatarem buraczanym • przepis • składniki • przygotowanie
Coś na grilla w wersji wegetariańskiej? Wegeburger z tatarem buraczanym! Jego smak zrobi prawdziwe show na Twoim grillu, a w dodatku przygotujesz go również na patelni!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA KOTLETY
Odsączoną i zblendowaną ciecierzycę wrzucamy do miski. Dodajemy posiekaną kolendrę, posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz, siemię lniane, masło orzechowe i jajko. Całość mieszamy do momentu uzyskania masy.
FORMUJEMY KOTLETY
Deskę do krojenia smarujemy olejem. Na desce formujemy z masy niewielkie kotlety. Panierujemy w mące z obu stron i smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu z dodatkiem oleju po ok. 3 minuty z każdej strony.
PRZYGOTOWUJEMY BURACZANY TATAR
Ugotowane buraki, sól, pieprz, oliwę z oliwek, posiekaną cebulę dajemy do miski.
GRILLUJEMY BUŁKI
Bułki przekrojone na pół podpiekamy na patelni lub grillu ok. 30 sekund.
SKŁADAMY BURGERY
Na dolnej połówce bułki układamy 2 łyżki buraczanego tatara, sałatę roszponkę, kotlet i ponownie 2 łyżki tatara. Przykrywamy górną częścią bułki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1741,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
870,8 kcal
Tłuszcz
43,4 g
Węglowodany
99,2 g
Błonnik
26,6 g
Białko
26,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pajęczynowe pancakes dyniowe
Wypróbuj ten świetny przepis na pancakes w kształcie pajęczyn, które w dodatku smakują dynią. Jesienne śniadania jeszcze nigdy nie były tak strasznie pyszne!

Amerykańskie gofry
Są puszyste, słodkie i tak smaczne, że chce się je jeść… na okrągło! Wypróbuj przepis Pawła na gofry w stylu amerykańskim z syropem klonowym i malinami!

Hot dog
Szukasz pomysłu na domowy fast food? Przygotuj hot doga z karmelizowaną cebulką, ogórkiem, boczkiem i oczywiście parówką!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z pora — z jajkiem i szynką
Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Spróbuj naszej propozycji! Lekko pikantny por doskonale komponuje się z delikatnym jajkiem i aromatyczną szynką z indyka, sałatą masłową oraz ogórkiem. Sprawdź, jak zrobić tę sałatkę!

Sałatka z pitają
Słodko-kwaśna egzotyka w owocowym wydaniu – sałatka z pitają z przepisu Darii idealnie sprawdzi się w roli imprezowego deseru lub przekąski podanej najbliższym.

Bezmięsny pie
Pyszne, aromatyczne danie, inspirowane amerykańskimi i brytyjskimi wytrawnymi ciastami, w wersji bez mięsa. Ta rozgrzewająca i szybka w przygotowaniu zapiekanka świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciastka jak jajka sadzone
Proste i pyszne ciastka, które zaskoczą każdego, kto będzie miał okazję do ich spróbowania. Idealne na Wielkanoc lub jako ukryty, słodki dodatek do śniadania.

Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem
Oryginalna interpretacja włoskiego risotto. Kasza to samo zdrowie, a w tym przepisie jest doskonała!

Pęczotto z burakiem i kozim serem
Wykorzystaj pożywną kaszę pęczak do przygotowania pysznego pęczotto z burakami, kozim serem i białym winem!