Czekoladowe babeczki wielkanocne • przepis • składniki • przygotowanie
Puszyste kakaowe ciasto, gęsty krem, orzechy i mnóstwo czekolady – przepis na idealne babeczki, które urzekają smakiem.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
W PIERWSZEJ UMIEŚĆ
i dokładnie wymieszaj wybrane składniki mini babeczek z przepisu – cukier, kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia.
PAMIĘTAJ, BY BYŁA
to mąka pszenna typu 650.
DLACZEGO WŁAŚNIE TEN
rodzaj polecamy najbardziej?
TO MĄKA O
wysokiej zawartości glutenu, który wpływa na puszystość wypieku.
TO WŁAŚNIE DZIĘKI
niej będziesz w stanie upiec idealnie puszyste babeczki czekoladowe.
EWENTUALNIE MOŻESZ ZASTĄPIĆ
ją mąką typu 400 bądź 450, która również bardzo dobrze nadaje się do delikatnych wypieków.
PEWNE MODYFIKACJE MOŻESZ
zastosować również w odniesieniu do innych składników.
PROSZEK DO PIECZENIA
masz prawo w razie jego nagłego braku zastąpić sodą oczyszczoną.
PAMIĘTAJ JEDNAK, BY
wykorzystać jej o 4 gram mniej od podanej ilości proszku do pieczenia.
W DRUGIM NACZYNIU
połącz ze sobą jajka, oliwę z oliwek oraz mleko.
NIE PODDAWAJ SIĘ
również wtedy, gdy przekonasz się, że w Twojej kuchni zabrakło oliwy z oliwek.
MOŻESZ ZASTĄPIĆ JĄ
innym tłuszczem, choćby olejem czy masłem.
PEWNYCH WĄTPLIWOŚCI MOŻE
nastręczać również dobór kakao.
MY RADZIMY WYKORZYSTAĆ
do mini babeczek wielkanocnych kakao ekstra ciemne.
ZAWARTOŚĆ JEDNEGO I
drugiego naczynia musisz połączyć i dokładnie wymieszać, a następnie – zgodnie z instrukcją Pawła Małeckiego – umieścić w foremkach pokrytych masłem i piec w piekarniku przez 20 minut w 200°C.
CO MOŻEMY DODAĆ
w tej kwestii?
PRZYGOTOWUJĄC WIELKANOCNE BABECZKI,
możesz skorzystać z różnego rodzaju foremek.
TE WYSTĘPUJĄ ZARÓWNO
w formie silikonowej, jak i metalowej.
NIEZALEŻNIE OD TEGO,
których użyjesz, wszystko pójdzie zgodnie z planem.
PAMIĘTAJ JEDNAK, ŻE
metalowe foremki musisz dokładnie nasmarować tłuszczem oraz obsypać mąką, aby zapobiec przywieraniu ciasta.
MOŻESZ TEŻ UŻYĆ
papieru do pieczenia.
DOBRY POMYSŁ TO
również użycie gotowych papilotek.
CZYM MUSISZ ZAJĄĆ
się dalej, zgodnie z przepisem na mini babeczki?
OCZYWIŚCIE KREMEM!.
POWSTAJE ON Z
połączenia cukru pudru, czekolady mlecznej, kakao i masła.
W NASZEJ INSTRUKCJI
zalecamy rozpuszczenie czekolady mlecznej w kuchence mikrofalowej.
CO JEDNAK, JEŚLI
nie posiadasz takiego sprzętu w swojej kuchni?
SPOKOJNIE – CZEKOLADĘ
równie dobrze możesz roztopić w rondelku.
KLASYCZNIE – MIESZAJĄC
cały czas, żeby jej nie przypalić – lub metodą tzw.
KĄPIELI WODNEJ.
WŁÓŻ WIĘC WIĘKSZE
naczynie z czekoladą do garnka wypełnionego wrzątkiem.
PRZYGOTOWUJĄC PYSZNY KREM
do mini babeczek wielkanocnych, możesz oczywiście eksperymentować w doborze czekolady.
MOŻE MASZ OCHOTĘ
na polewę z białej czekolady?
LUB CZEKOLADY GORZKIEJ
z ciekawymi dodatkami?
POSTAW NA TO,
co lubisz.
BEZ WZGLĘDU NA
wybór kremu do kakaowej babeczki pamiętaj, że do polewy musisz zmiksować masło, a następnie stopniowo przesiewać do niej cukier puder i kakao, powoli dolewając roztopioną czekoladę.
JAK MOŻESZ PRZECZYTAĆ
w naszym przepisie, gotowy krem kakaowo-czekoladowy trzeba umieścić w specjalnym worku cukierniczym, nazywanym też cukierniczym rękawem.
TEN SPECJALISTYCZNY CUKIERNICZY
gadżet znacząco ułatwi Ci ozdobione pysznych babeczek do koszyczka wielkanocnego.
OCZYWIŚCIE PORADZISZ SOBIE
również bez niego, nakładając krem na babeczki z wykorzystaniem szpatułki lub łyżeczki.
PO POKRYCIU BABECZEK
kremem musisz jeszcze zadbać o posypkę.
SUGEROWALIŚMY WYKORZYSTANIE DO
tego celu startej czekolady oraz orzechów włoskich.
OCZYWIŚCIE W TEJ
kwestii również masz pewną dowolność.
ZAMIAST ORZECHÓW WŁOSKICH
możesz na przykład sięgnąć po orzeszki ziemne, laskowe, pistacje czy migdały.
W ROLI GARNIRUNKU
mini babeczek wielkanocnych sprawdzi się też cukier puder czy kolorowa posypka.
A MOŻE ZDECYDUJESZ
się na wiórki czekoladowe w różnych kolorach?
BIAŁA, GORZKA I
mleczna czekolada stworzą bardzo udaną kompozycję.
A JEŚLI MASZ
inny pomysł na ciekawą dekorację, koniecznie przetestuj go na pysznych babeczkach wielkanocnych!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5654 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
282,7 kcal
Tłuszcz
17,2 g
Węglowodany
28,7 g
Błonnik
4 g
Białko
4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Risotto z dynią
Przepis na pyszne risotto z dynią, podlewane białym winem i bulionem. Koniecznie wypróbuj!

Klopsy z mięsa mielonego z fasolką
Aromatyczny sos z dodatkiem pomidorów, czerwonego wina, fasolki i słonego sera feta. Z dodatkiem mięsnych klopsików doskonale smakuje z pieczywem!

Gnocchi z gorgonzolą
Gnocchi z gorgonzolą to proste w przygotowaniu i pełne wyśmienitego smaku danie. Idealne dla tych, którzy nie lubią czekać za długo na smakowity efekt. Gnocchi, ser gorgonzola i warzywa to naprawdę świetne połączenie. Sprawdź, jakie to pyszne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku
Lubisz nowoczesne podejście do ryb? Mamy dla Ciebie przepis na łososia gotowanego na parze razem z warzywami. Delikatny, aromatyczny – po prostu pyszny!

Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem
Eleganckie ciasto czekoladowe z migdałami i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Zaskakująco smaczne i proste w wykonaniu!

Kotleciki z batatów i kaszy
Karol na pewno zachwyci Cię swoim przepisem na danie wegetariańskie! Spróbuj pieczonych kotlecików z batatów z dodatkiem aromatycznych przypraw.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Odwrócone ciasto pomarańczowe
Niezwykle pomarańczowe, odwrócone ciasto nasączane syropem. To pyszne ciasto pięknie prezentuje się na talerzu, a w dodatku jest proste w przygotowaniu. Koniecznie spróbuj!

Wegański bekon z tempehu
Roślinna wersja bekonu przygotowana z tempehu jest pyszna! Chrupiąca i pełna białka doskonale nadaje się do kanapek, sałatek czy zup.

ZIELONY MAJONEZ
Zielony majonez ze szczypiorkowym wiosennym aromatem – łatwy i szybki w przygotowaniu. Urozmaici niejedną kanapkę i niejedno danie!