Czekoladowo-wiśniowe tartaletki • przepis • składniki • przygotowanie
Tartaletki z kakaowego ciasta wypełnione słodkim, owocowym żelem to pyszny deser, któremu nie oprze się żaden łasuch.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
MASŁO: wyjmij z lodówki tak, aby w momencie użycia było miękkie.
PRZYGOTOWANIE MĄKĘ, MASŁO,
żółtko, cukier, śmietanę i kakao zagniatamy na jednolite ciasto.
ZAWIJAMY JE W
folię i wkładamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.
W MIĘDZYCZASIE Z
kompotu oddzielamy wiśnie. 200 ML KOMPOTU: przelewamy do rondelka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy na niewielkim ogniu, stale mieszając, aż uzyskamy konsystencję kisielu.
DO ŻELU DODAJEMY
wiśnie, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
SCHŁODZONE CIASTO WYJMUJEMY
z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy koła nieco większe od naszych foremek na tartaletki.
CIASTEM WYKŁADAMY FOREMKI
(w zależności od wielkości foremek będzie ich 6-12 sztuk), dno nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wkładamy foremki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut. UPIECZONE SPODY TARTALETEK: studzimy.
GDY BĘDĄ JUŻ
zupełnie zimne, nakładamy na każdą tartaletkę czekoladowy mus, a na wierzch nakładamy wiśniowy żel.
DO CZASU PODANIA
przechowujemy w lodówce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3757,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
626,2 kcal
Tłuszcz
34,3 g
Węglowodany
71,8 g
Błonnik
8,8 g
Białko
8,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Młoda kapusta z salsą z pomidorów
Odkryj na nowo wyjątkowy smak sezonowej, młodej kapusty z salsą z pomidorów i przygotuj ją według przepisu Karola Okrasy – w domowej kuchni lub na grillu!

Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczne mięso, słodkie jabłka i pożywna kasza. Treściwe, pełne aromatów danie inspirowane kuchnią staropolską.

Bananowa piña colada bez alkoholu
Kremowa, kokosowo-owocowa, bezalkoholowa! Piña colada z napojem bananowym to słodki i orzeźwiający akcent, który poprawi smak każdego upalnego dnia. Spróbuj koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tumbet
Tumbet, czyli pochodząca z Majorki zapiekanka warzywna, to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wypróbuj przepis Kingi i zasmakuj w kuchni w stylu hiszpańskim!

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką
Makaron zapieczony z serem zawsze pysznie smakuje, a z dodatkiem szpinaku i szynki szwarcwaldzkiej po prostu palce lizać!

Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
Jeśli znudziły Ci się już ryby smażone, koniecznie wypróbuj przepis Okrasy na jesiotra parzonego w maśle!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto Shrek
Ciasto Shrek to kolorowe, warstwowe ciasto, które ujmuje zarówno dzieci, jak i dorosłych. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu zielonemu kolorowi, który nawiązuje do popularnej postaci z bajki. To połączenie delikatnego biszkoptu, kremowej masy budyniowej i orzeźwiającego smaku galaretki oraz innych pysznych składników, któremu nie da się oprzeć! Już dziś sprawdźcie, jak smakuje ciast Shrek!

Drożdżowe bułeczki dyniowe
Dzień najlepiej zacząć od własnoręcznie przygotowanych bułeczek dyniowych. Paweł Małecki pokaże Ci, jak je przygotować!

Babeczki leśny mech
Wyjątkowe babeczki inspirowane znanym ciastem leśny mech! Wypróbuj najnowszy przepis Pawła i zadbaj o kolorowy, słodki dodatek, który świetnie sprawdzi się chociażby na wielkanocnym stole.