Domowe majonezy smakowe • przepis • składniki • przygotowanie
Domowy majonez to podstawa udanych Świąt Wielkanocnych! Przygotuj go według przepisu Karola w 3 wersjach smakowych.

Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SPARZAMY ŻÓŁTKA
Jajka zanurzamy w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.
PODBIJAMY ŻÓŁTKA
Miskę ustawiamy na kilku arkuszach ręcznika papierowego, by była stabilna. Sparzone żółtka jaj przekładamy do miski i delikatnie podbijamy je za pomocą rózgi. Dodajemy musztardę i ponownie ubijamy masę, by napowietrzyć bazę majonezu.
DOLEWAMY OLEJ I UBIJAMY MAJONEZ
Stopniowo, cienkim strumieniem dolewamy olej, cały czas energicznie ubijając masę, aż stanie się gęsta i gładka.
DOPRAWIAMY MAJONEZ
Dodajemy ocet, cukier i sól. Mieszamy. Jeśli masa rozrzedzi się po dodaniu octu, dodajemy kolejną porcję oleju i ponownie ubijamy majonez.
SPARZAMY ŻÓŁTKA
Jajka zanurzamy w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.
PODBIJAMY ŻÓŁTKA
Miskę ustawiamy na kilku arkuszach ręcznika papierowego, by była stabilna. W misce umieszczamy żółtka sparzonych jaj i roztrzepujemy je za pomocą rózgi. Dodajemy musztardę i ponownie podbijamy masę, by napowietrzyć bazę sosu.
AROMATYZUJEMY OLEJ
Siano umieszczamy w żeliwnym garnku i podpalamy za pomocą palnika gazowego. Gdy lekko przygaśnie i zacznie się tlić, zalewamy je olejem. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 2-3 minuty.
DOLEWAMY OLEJ I UBIJAMY MAJONEZ
Wystudzony olej stopniowo, cienkim strumieniem przelewamy do żółtek, cały czas energicznie ubijając masę, aż stanie się gęsta i gładka.
DOPRAWIAMY MAJONEZ
Dodajemy ocet, cukier i sól. Mieszamy. Jeśli masa zbytnio rozrzedzi się po dodaniu octu, dodajemy kolejną porcję oleju i ponownie ubijamy majonez.
SPARZAMY ŻÓŁTKA
Jajka zanurzamy w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.
PODBIJAMY ŻÓŁTKA
Miskę ustawiamy na kilku arkuszach ręcznika papierowego, by była stabilna. W misce umieszczamy żółtka sparzonych jaj i roztrzepujemy je za pomocą rózgi. Dodajemy musztardę i ponownie podbijamy masę, by napowietrzyć bazę sosu.
DOLEWAMY OLEJ I UBIJAMY MAJONEZ
Stopniowo, małymi porcjami dolewamy olej szczypiorkowy, cały czas energicznie ubijając masę, aż stanie się gęsta i gładka.
DOPRAWIAMY MAJONEZ
Dodajemy sok z cytryny, cukier i sól. Mieszamy. Jeśli masa zbytnio się rozrzedzi po dodaniu soku z cytryny, dodajemy kolejną porcję oleju i ponownie ubijamy majonez.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1383 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
138 kcal
Tłuszcz
14,5 g
Węglowodany
0,2 g
Błonnik
0 g
Białko
2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Placuszki bananowe z czekoladą
Ekspresowe, puszyste placuszki bananowe idealne na leniwe śniadanie. Wypróbuj ten przepis z dodatkową porcją białka i rozpocznij nowy dzień na słodko!

Minicharlotte z pomarańczami
Delikatny mus pomarańczowy otoczony długimi biszkoptami to przepis idealny dla każdego fana lekkich słodkości.

Szybkie tosty z grzybami
Tosty to doskonały pomysł na szybkie śniadanie. A te z pieczarkami, pomidorami i bazylią jeszcze dodatkowo pysznie smakują.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Klasyczna jajecznica
Niektórzy twierdzą, że w klasyka obroni się zawsze. Przekonaj się, czy klasyczna jajecznica ze szczypiorkiem z przepisu DG smakuje tak, jak lubisz!

Zielony sok z kapusty i owoców
Detoks lub po prostu coś naprawdę naładowanego dobrą energią! Przygotuj ten kapuściano-owocowy sok i spróbuj niezwykłego połączenia białej kapusty i owoców!

Koktajl owocowo-warzywny
W zielonym koktajlu według przepisu Karola jest moc – smaku i cennych składników! Połącz je, zmiksuj i czerp z siły owocowo-warzywnego orzeźwienia.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami
Szybki i prosty przepis na danie z drobiu. Pikantne mięso i delikatne warzywa smakują wyśmienicie.

Młoda kapusta duszona z kminkiem, pomidorami i klopsikami
Kminek, pomidory i klopsiki - dodatki, dzięki którym młoda kapusta smakuje wyśmienicie! Wypróbuj przepis Karola!

Cytrynowy sernik w słoiku
Sernikowy deser w słoiczku z dodatkiem kremu cytrynowego i pokruszonych herbatników. Przekąska, która sprawdzi się podczas pikniku lub imprezy.