Dżem, konfitura i galaretka owocowa • przepis • składniki • przygotowanie
Trzy smaki – wiele zastosowań! Przygotujcie przetwory owocowe według przepisu Pawła, by przekonać się, jak smakują na kanapce, gofrach lub naleśnikach – także zimą!

Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ZAKRĘCANE SŁOICZKI
tarkę o drobnych oczkach ręczną wyciskarkę do cytrusów blender Konfitura z czerwonej porzeczki z malinami Umyte porzeczki bez ogonków i umyte maliny przekładamy do garnka z wodą i gotujemy na średnim ogniu, aż owoce się rozpadną. CO JAKIŚ CZAS: mieszamy.
DODAJEMY CUKIER,
mieszamy.
POD KONIEC GOTOWANIA
zmniejszamy ogień.
GDY KONFITURA ODPARUJE
i osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmujemy garnek z ognia, a gorącą konfiturę ostrożnie przelewamy do słoiczków.
SŁOICZKI ZAKRĘCAMY.
DŻEM ŚLIWKOWY UMYTE
śliwki pozbawione pestek kroimy na mniejsze cząstki i przekładamy do garnka z wodą.
DODAJEMY SKÓRKĘ STARTĄ
z pomarańczy i wyciśnięty z nich sok. ZAGOTOWUJEMY.
DODAJEMY CUKIER ŻELUJĄCY
i gotujemy jeszcze przez chwilę.
POD KONIEC GOTOWANIA
zmniejszamy ogień.
GOTOWY, GORĄCY DŻEM
przekładamy do słoiczków.
GALARETKA BRZOSKWINIOWA Z
wanilią Umyte brzoskwinie pozbawione pestek kroimy na mniejsze cząstki i przekładamy do garnka z wodą.
MIESZAMY I GOTUJEMY
na wolnym ogniu do momentu, aż brzoskwinie lekko zmiękną.
DODAJEMY NASIONKA LASKI
wanilii oraz laskę wanilii.
BRZOSKWINIE GOTUJEMY, AŻ
całkowicie zmiękną.
DODAJEMY CUKIER ŻELUJĄCY,
zagotowujemy. LASKĘ WANILII WYJMUJEMY: z garnka. DODAJEMY SOK WYCIŚNIĘTY: z cytryny.
BRZOSKWINIE BLENDUJEMY NA
jednolitą masę.
GOTOWĄ, WCIĄŻ GORĄCĄ
galaretkę brzoskwiniową przelewamy do słoiczków.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5306 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
265,3 kcal
Tłuszcz
0 g
Węglowodany
66 g
Błonnik
0,1 g
Białko
0,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bowl proteinowy z pulpecikami z indyka
Szukasz pomysłu na przepyszny obiad, który jednocześnie będzie sycący i pełen protein? Już nie musisz! Przygotuj pulpeciki z indyka z dodatkiem makaronu z czerwonej soczewicy i świeżych warzyw.

Zakwas żytni
Przygotuj własny zakwas żytni według wskazówek Pawła Małeckiego, a później ciesz się smakiem domowego chleba!

Nasi goreng - smażony ryż
Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, aromatyczne i pełne smaku danie z patelni, nasi goreng to propozycja idealna dla ciebie! Indonezyjski nasi goreng zachwyca połączeniem różnorodnych przypraw, warzyw i dodatków. Jak zrobić ten niesamowicie pyszny smażony ryż? Odkryj nasz sposób!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka cezar z sosem majonezowym
Klasyka w wydaniu Karola Okrasy – sałatka cezar z sosem skomponowanym na bazie majonezu. Musisz koniecznie spróbować tej wersji!

Kanapka ciabattella
Smakowita przekąska, którą zrobisz w kilka minut. Świeże pieczywo, mozzarella, pomidory, bazylia i oliwa to esencja Włoch.

Babka orzechowa z polewą rumową
Pyszna orzechowa babka z rumową polewą to świetny pomysł na słodką chwilę zapomnienia nie tylko w Wielkanoc!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Odwrócone ciasto z ananasem
Ciasto ananasowe z plastrami skarmelizowanego ananasa na wierzchu, z delikatnym ciastem z dodatkiem wiórków kokosowych. Świetne połączenie smaków w cieście wg przepisu Pawła Małeckiego!

Warstwowa sałatka cobb w słoiku
Pieczony kurczak, boczek i mnóstwo warzyw w jednym słoiczku, który możesz zabrać wszędzie! Właśnie taka jest warstwowa sałatka cobb, którą przygotujesz, wybierając przepis Karola.

Szparagi na 3 sposoby
Kinga prezentuje trzy pomysły na szparagi – szparagi z burratą, krem ze szparagów i szybką zapiekankę. Który przepis wybierzesz?