Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie
Idealny deser na początek jesieni, czyli pachnące cynamonem i wanilią tartaletki nadziewane twarożkiem i prażonymi jabłkami. Przygotuj je i przekonaj się, jak wspaniale smakują!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Wszystkie składniki ciasta miksujemy aż do powstania dość spójnej masy. Następnie przekładamy ciasto na blat i krótko zagniatamy, aż będzie sprężyste. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę, aby się schłodziło.
PRAŻYMY JABŁKA
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w dość drobną kostkę. Tak przygotowane owoce przekładamy na suchą patelnię i podgrzewamy, aż zmiękną. Następnie oprószamy je cynamonem, dodajemy miód i całość dokładnie mieszamy. Gotowe jabłka odkładamy na bok, aby wystygły.
PRZYGOTOWUJEMY TWAROŻEK WANILIOWY
Składniki na twarożek blendujemy na gładką masę.
WYCINAMY SPODY TARTALETEK
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dość cienko rozwałkowujemy, w razie potrzeby posypujemy stolnicę i wałek mąką. Następnie z ciasta wycinamy 6 kół o średnicy trochę większej niż średnica pojedynczego wgłębienia w formie do muffinek.
UKŁADAMY SPODY TARTALETEK
Pozostałe po wycięciu kół ciasto ponownie krótko zagniatamy, rozwałkowujemy i kroimy je w bardzo cienkie paski. Każde wgłębienie w formie smarujemy dokładnie masłem i następnie układamy w nim koła z ciasta, dociskając je do boków.
NADZIEWAMY TARTALETKI
Każdą tartaletkę napełniamy twarożkiem waniliowym i prażonymi jabłkami. Następnie układamy na nich w kratkę cienkie paski ciasta. W miseczce roztrzepujemy żółtko z odrobiną mleka i taką miksturą smarujemy wszystkie tartaletki.
PIECZEMY TARTALETKI
Gotowe tartaletki pieczemy przez ok. 30-35 minut, aż nabiorą złotego koloru, w temperaturze 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1716,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
286 kcal
Tłuszcz
14,2 g
Węglowodany
31,7 g
Błonnik
1,4 g
Białko
7,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasztet z soczewicy
Aromatyczny wegański pasztet z dwóch rodzajów soczewicy, ryżu i siemienia lnianego. Pokrojony w grube plastry może być świetnym składnikiem obiadu. Nada się także na kanapki.

Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Czy jest coś lepszego niż ciepłe, domowe drożdżowe paszteciki, które rozpływają się w ustach? Te wypełnione aromatycznym farszem z pieczarek i delikatnym dodatkiem kaszy gryczanej paszteciki to idealna propozycja na przekąskę lub dodatek do barszczu. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak łatwo można je przygotować!

ZIELONY MAJONEZ
Zielony majonez ze szczypiorkowym wiosennym aromatem – łatwy i szybki w przygotowaniu. Urozmaici niejedną kanapkę i niejedno danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczone ziemniaki nadziewane
Ziemniaki to świetny dodatek do dań z grilla! Wypróbuj je w nowej wersji – nadziewane fetą, awokado, suszonymi pomidorami i z nutą słodyczy w postaci granatu.

Sałatka z melona i komosy ryżowej
Jest lekka i orzeźwiająca, a sposób jej podania zaskoczy Twoich gości – przygotuj sałatkę z melona i komosy według przepisu Pawła i wpisz ją do swojego letniego menu!

Smażona ryba na purée z groszku
Jak smakuje ryba z dodatkiem zielonego purée? Pysznie! Wypróbuj nasz pomysł na szybki obiad!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Stek ze strusia z karmelizowaną cebulą
Poznaj przepis Darii na steki ze strusia w sosie sojowym z dodatkiem karmelizowanej cebuli.

Roladki z indyka z warzywami i ryżem
Delikatne mięso, lekki warzywny sos i pożywny ryż – wystarczy kilka składników i przepyszny obiad gotowy! Spróbuj!

Tantuni wrap
Przepyszny i łatwy w wykonaniu przepis na wyrazisty wrap z mięsem mielonym i aromatycznymi dodatkami. Nie czekaj, po prostu: łap ten wrap!