Galaretki z syropu z kwiatów czarnego bzu • przepis • składniki • przygotowanie
Słodkie i smakujące latem galaretki z syropu z kwiatów czarnego bzu. To pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska, która zachwyci każdego, kto jej spróbuje.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Do rondelka przelewamy 250 ml wody i wsypujemy drobny cukier. Całość gotujemy, aż cukier się rozpuści. Pozostałą wodę dokładnie mieszamy z mąką ziemniaczaną w osobnej misce. Żelatynę zalewamy odrobiną wody i odstawiamy, aby napęczniała.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA GALARETKĘ
Zawiesinę mąki z wodą wlewamy do gotującej się wody z cukrem i cały czas mieszamy, aż zgęstnieje. Następnie rondelek zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego syrop z kwiatów czarnego bzu, sok z cytryny oraz napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.
CHŁODZIMY GALARETKĘ
Gotową masę przekładamy do wybranego pojemnika wyłożonego folią spożywczą i studzimy. Wystudzoną galaretkę przekładamy do lodówki na min. 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
KROIMY GALARETKĘ
Dobrze schłodzoną galaretkę wyjmujemy z pojemnika i kroimy w kostkę. Tak powstałe galaretki dokładnie oprószamy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1254,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
209 kcal
Tłuszcz
0 g
Węglowodany
49,2 g
Błonnik
0,1 g
Białko
3,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szparagi na 3 sposoby
Kinga prezentuje trzy pomysły na szparagi – szparagi z burratą, krem ze szparagów i szybką zapiekankę. Który przepis wybierzesz?

Szparagi w sosie beszamelowym
Sezonowe skarby wiosny w nowej odsłonie! Szparagi pod pierzynką z beszamelowego sosu to wyjątkowe, delikatne danie, do którego będziesz wracać.

Carpaccio z pomidorów
Latem carpaccio można przyrządzić z pomidorów! Z chrupiącą grzanką i serem kozim będzie doskonałą przekąską!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Korzenny pudding ryżowy
Jeśli ma być smacznie i szybko, to zdecydowanie warto wypróbować korzenny pudding ryżowy z dodatkiem żurawiny! Przygotuj go swoim bliskim na śniadanie lub podwieczorek.

Kotleciki z tofu
Chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie i pełne warzyw: takie są kotleciki z tofu według przepisu Kingi. Przygotuj je na obiad lub na szybką przekąskę!

Pasta z tuńczyka
Niezwykle szybka w przygotowaniu pasta z tuńczyka z domowym majonezem, czyli klasyczne smarowidło na kanapki. Przygotuj je i sprawdź, jak smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
Kwintesencja lata: rabarbar i truskawki! Tym razem w formie domowych lodów wg przepisu Pawła. Sprawdź, jak łatwo przygotować je w maszynie, i ciesz się tym prostym, sezonowym deserem.

Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi
Kresowe przysmaki, chorizo i wysokiej jakości wieprzowina to sprawdzony sposób na wyśmienite roladki.

Bajaderka jeżyki
Dokąd tupta jeż? Do kuchennej szafki, w której schowały się zapomniane ciasteczka! Odkryj ich potencjał i przygotuj jesienne jeżyki bajaderki!