Holenderskie frikandele • przepis • składniki • przygotowanie
Jeden z najbardziej popularnych holenderskich fast-foodów w wersji domowej. To jedyny w swoim rodzaju przysmak, który choć wygląda jak kiełbaska o wiele bardziej przypomina kotleta mielonego.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Sposób przygotowania.
WYRABIANIE MIĘSNEJ MASY CEBULE
OBRAĆ, POKROIĆ NA ĆWIARTKI, WŁOŻYĆ DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO.
ROZDRABNIAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ), PRZYTRZYMUJĄC PRZYCISK TURBO/2 SEKUNDY.
DO POJEMNIKA WŁOŻYĆ MIELONE MIĘSO, 1 ŁYŻECZKĘ SOLI, ½ ŁYŻECZKI PIEPRZU, GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ, ZIELE ANGIELSKIE, BUŁKĘ TARTĄ, SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ ORAZ JAJKO.
MIKSOWAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 3 MINUTY/PRĘDKOŚĆ 4.
MASĘ MIĘSNĄ PRZEŁOŻYĆ DO INNEGO NACZYNIA.
UMYĆ POJEMNIK MIKSUJĄCY.
FORMOWANIE I GOTOWANI FRIKANDELI
Uformować z masy mięsnej 4 podłużne kiełbaski o średnicy 4 cm, zawinąć każdą w folię spożywczą, mocno skręcić końce folii.
Do pojemnika miksującego wlać 1 litr ciepłej wody i ustawić na nim głęboki wkład do gotowania na parze.
Do wkładu włożyć frikandele.
Wkład zamknąć pokrywą i gotować frikandele, ustawiwszy program gotowanie na parze/8 minut.
SMAŻENIE I PODAWANIE FRIKANDELI
Ugotowane frikandele wyjąć z folii i obsmażyć na patelni na 1 łyżce oleju.
Następnie naciąć wzdłuż, podać z siekaną cebulą, keczupem i majonezem.
RADY
Do frikandeli doskonale pasują holenderskie frytki.
Tradycyjnie frikandele zamraża się przed gotowaniem, a przed podaniem smaży w głębokim tłuszczu. 500 ml oleju do frytowania podgrzać do 175°C, smażyć frikandele 5 minut na złotobrązowo i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Do przyrządzenie frikandeli zamiast wieprzowiny można użyć mielonej wołowiny lub mielonego mięsa indyczego albo mieszaniny obu tych rodzajów mięsa.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1654 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
413,5 kcal
Tłuszcz
28,1 g
Węglowodany
13,5 g
Błonnik
27,2 g
Białko
27,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Biszkopt z 4 jaj
Biszkopt to klasyk cukiernictwa, który stanowi doskonałą bazę dla wielu deserów. Dzięki swojej lekkości i puszystości, idealnie nadaje się do tortów, rolad czy ciast z owocami. Przygotowanie tytułowego biszkoptu z 4 jaj jest prostsze niż się wydaje. Jak to zrobić? Przekonajcie się sami!

Drożdżowy zawijaniec z migdałami
Łatwe w przygotowaniu, puszyste ciasto drożdżowe nadziane masą orzechową i posypane płatkami migdałów. Smakuje wybornie!

Gofry brownie z konfiturą pomarańczową
Brownie w postaci gofrów? Oczywiście! Wypróbuj ten wyjątkowy przepis i podaj je z niezwykłą konfiturą z pomarańczy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Trifle truskawkowy z makaronikami
Pyszny deser, który naprawdę robi wrażenie, a jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Zaskocz swoją rodzinę lub gości i przygotuj trifle z makaronikami!

Pieczone ziemniaki z kiełbasą i cukinią
Ziemniaki zapiekane z kiełbasą, cukinią i tartą mozzarellą, czyli przepis na obiad z blachy, który zachwyci niejednego domownika. Sprawdź, jak go przygotować!

Sernik ciasteczkowy
Kremowy i pysznie korzenny sernik z ciasteczkami Speculoos smakuje szczególnie dobrze jesienią i zimą, gdy połączenie wyrazistych smaków przypraw rozgrzewa nasze kubki smakowe.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pączki w wersji fit
Pączki w wersji fit? Sprawdź przepis Kingi na pączki w nowoczesnej wersji – z mąki orkiszowej i pieczone w piekarniku. Pycha!

Pulpety w sosie własnym
Aromatyczne, soczyste pulpeciki to klasyk polskiej (ale nie tylko) kuchni, który od wieków cieszy nasze podniebienia. Serwuje się je solo i dodatkiem różnych sosów, dzięki czemu stają się jeszcze pyszniejsze. Jedną z najczęściej spotykanych form serwowania są pulpety w sosie własnym. W jaki sposób przyrządza się to znakomite danie? Przepisu szukaj w dalszej części tekstu.

Ciasto kokosowe z migdałami – przepis
Słodki przekładaniec posypany migdałami. Warstwy deseru tworzy wypełnione wiórkami ciasto i mus na bazie mleczka kokosowego.