Jajka faszerowane tuńczykiem • przepis • składniki • przygotowanie
Jajka faszerowane tuńczykiem to szybka i smaczna przekąska, idealna na różne okazje. Połączenie kremowego żółtka i tuńczyka tworzy wyrazisty, delikatnie słony smak, który doskonale komponuje się z dodatkiem majonezu lub musztardy czy innych składników. To danie jest proste do przygotowania, a jednocześnie efektowne na talerzu, szczególnie gdy udekorujesz je świeżymi ziołami.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY JAJKA
Do garnka wlewamy wodę, a potem wkładamy do niej jajka. Delikatnie solimy i gotujemy. Jajka gotujemy na twardo 8 minut od momentu zagotowania się wody.
OBIERAMY JAJKA
Z ugotowanych jajek odlewamy wodę. Uzupełniamy zimną wodą i zbijamy skorupki. Zostawiamy je do przestudzenia na ok. 15 minut, a potem obieramy.
PRZEKRAJAMY JAJKA
Obrane jajka przekrajamy wzdłuż na pół i delikatnie wyciągamy z nich żółtka. Przekładamy żółtka do miseczki. Rozgniatamy żółtka widelcem na gładką masę.
KROIMY SZALOTKĘ
Szalotkę obieramy z łupiny i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Wrzucamy do miseczki z żółtkami.
DODAJEMY TUŃCZYKA
Otwieramy tuńczyka i odcedzamy go, a potem wrzucamy do miseczki z żółtkami. Rozdrabiamy go widelcem i mieszamy.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Szczypiorek siekamy drobno i wrzucamy część do miseczki, a resztę zostawiamy na desce. Do miseczki dodajemy także majonez, musztardę i wszystkie przyprawy. Mieszamy.
NADZIEWAMY JAJKA
Gotowym farszem nadziewamy jajka i wyrównujemy delikatnie farsz. Całość układamy na półmisku i delikatnie posypujemy jajka szczypiorkiem. Jajka są gotowe do podania.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1089,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
272,3 kcal
Tłuszcz
17,8 g
Węglowodany
2,9 g
Błonnik
0,3 g
Białko
23,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort bezowy z likierem jajecznym
Szukasz sprawdzonego przepisu na tort bezowy? Paweł Małecki w Kuchni Lidla powie Ci, jak przygotować pyszny tort z likierem jajecznym.

Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
Bezkonkurencyjnie pyszne ciasto godne królów, czyli sans rival w wersji z pistacjami! Podejmij wyzwanie i przygotuj ten pełen orzechów przekładaniec z blatów bezowych na kolejną specjalną okazję.

Kapuśniak z młodej kapusty
Pomysłów na wykorzystanie młodej kapusty jest wiele, ale jednym z najbardziej tradycyjnych przepisów jest niewątpliwie kapuśniak. Ta zupa jest zupełnie inna niż zimowy kapuśniak z kapusty kiszonej - jest lekka, delikatna, świetna na ciepłą kolację lub pierwsze danie obiadowe. Masz do dyspozycji główkę młodej kapusty? Spójrz, jak wykorzystać ją do wiosenno-letniego kapuśniaczka!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
Prosty pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Makaron z pesto to aromatyczne, sycące danie, które przygotować może każdy!

Sałatka z pomidorami i truskawkami
Szukasz pomysłu na letnią sałatkę? Spróbuj doskonałego połączenia pomidorów i truskawek z miodowym sosem!

Kanapka z burratą a la caprese
Idealny przepis na imprezową przekąskę! Sprawdź przepis Kingi Paruzel i zaproś gości!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dalgona coffee na 3 sposoby
Kawa po koreańsku, czyli dalgona coffee według przepisu Pawła, to połączenie aksamitnej pianki, napojów roślinnych, lodu i słodkich dodatków. Sprawdź 3 sposoby na jej podanie i wybierz swój ulubiony!

Muffiny z cukinią, tuńczykiem i serem
Muffiny to nie tylko słodki deser. Spróbuj czegoś nowego i upiecz pyszne babeczki z warzywami.

Paprykarz szczeciński
Warzywno-rybny skarb Pomorza, którego smak kojarzy każdy, dzięki recepturze Karola przygotujesz w swojej kuchni! Sprawdź przepis na domowy paprykarz szczeciński w nowej, wyjątkowej odsłonie!