Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem • przepis • składniki • przygotowanie
Oryginalna interpretacja włoskiego risotto. Kasza to samo zdrowie, a w tym przepisie jest doskonała!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ TARKĘ KASZA
Do garnka wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy 1 rozgnieciony ząbek czosnku, kilka gałązek tymianku, posiekane szalotki. MIESZAMY.
DODAJEMY KASZĘ PĘCZAK,
delikatnie prażymy, cały czas mieszając.
CAŁOŚĆ ZALEWAMY BIAŁYM
winem – gdy wino odparuje, wlewamy wodę tak, by przykryć powierzchnię kaszy.
GOTUJEMY, CO CHWILĘ
mieszając.
PO CHWILI PONOWNIE
dolewamy wodę i gotujemy do czasu, aż kasza wchłonie płyn i zmięknie.
KLOPSIKI MIELONE MIĘSO
przekładamy do czystego naczynia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki (niewielką ilość pozostawiamy do posypania kaszotto), 1 posiekany ząbek czosnku, 1/4 startej skórki z limonki oraz sól i biały pieprz.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY
i wyrabiamy rękoma.
FORMUJEMY NIEWIELKIE KLOPSIKI,
które układamy na talerzu.
NA PATELNI PODGRZEWAMY
olej, następnie wrzucamy pokrojone w kostkę: cukinię, paprykę i bakłażana.
DODAJEMY KILKA GAŁĄZEK
świeżego tymianku, doprawiamy solą i białym pieprzem.
WRZUCAMY 1/4 STARTEJ
skórki z limonki.
SMAŻYMY OKOŁO 10
minut.
WARZYWA PRZEKŁADAMY DO
czystej miski.
NA PATELNIĘ WLEWAMY
niewielką ilość oleju, wykładamy pulpeciki i smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
POD KONIEC SMAŻENIA
dodajemy filety wycięte z pomarańczy razem z sokiem oraz mleczko kokosowe, mieszamy.
DODAJEMY RESZTĘ STARTEJ
skórki z limonki, odrobinę soli i białego pieprzu.
CAŁOŚĆ GOTUJEMY.
GDY POMARAŃCZE ZACZNĄ
się rozpadać, dolewamy odrobinę wody i jeszcze chwilę gotujemy. PULPECIKI PRZEKŁADAMY NA: talerz.
DO SOSU DODAJEMY
ugotowaną kaszę.
WYJMUJEMY GAŁĄZKI
tymianku. MIESZAMY.
CHWILĘ GOTUJEMY, NASTĘPNIE
dodajemy pulpeciki oraz część przysmażonych warzyw (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), doprawiamy solą, białym pieprzem, dodajemy pozostałą ilość natki pietruszki, masło, odrobinę wody.
POSYPUJEMY POKROJONYM W
drobną kostkę serem kozim.
JAK PODAWAĆ NA
talerz nakładamy kaszę z warzywami i pulpecikami.
DEKORUJEMY PRZYSMAŻONYMI WARZYWAMI
i kilkoma listkami bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2676,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
669,1 kcal
Tłuszcz
32,3 g
Węglowodany
67,7 g
Błonnik
27,4 g
Białko
27,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Granola
Suszone owoce, chrupiące owoce, płatki i miód. Poznaj przepis na domową granolę!

Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
Pyszny deser w stylu włoskim z malinami i prawdziwym włoskim serem. Koniecznie musisz spróbować!

Fasolka szparagowa z kurkami i orzechami włoskimi
Zupełnie nowy sposób na przygotowanie pysznej fasolki szparagowej. Podana z kurkami i orzechami zaskoczy smakiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
Kiszona kapusta i schab? To połączenie smaków, którego nie zapomnisz!

Puszysty omlet z owocami
Paweł Małecki ma doskonały przepis na puszysty omlet z owocami. Z chęcią się z Tobą podzieli! Dzięki niemu przygotujesz najlepszy omlet w swojej kuchni!

Spaghetti z kurczakiem i serem Grana Padano
Kurczak to klasyk? Nic z tych rzeczy, jeszcze nie wszystko na jego temat zostało powiedziane! Ten przepis to nowe spojrzenie, które na pewno przypadnie Ci do gustu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Indyjskie chlebki chapatti
Te chlebki sprawdzą się na śniadanie oraz jako dodatek do dań jednogarnkowych!

Egzotyczny trifle z curry
Przygotuj warstwowy deser prosto z królewskiego stołu. Trifle z mango, kokosem i odrobiną curry na pewno Cię zachwyci.

Bożonarodzeniowe ciasto gruszkowo-marcepanowe
Gruszki i marcepan to doskonałe połączenie smakowe, które warto wykorzystać, przygotowując bożonarodzeniowe, domowe ciasto! Jest proste i efektowne, więc uda się każdemu i ozdobi świąteczny stół.