Krewetki na cukinii • przepis • składniki • przygotowanie
Krewetki z grilla? Czemu nie! Podane na cienkich plastrach cukinii oczarują wszystkich fanów niebanalnej kuchni.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KREWETKI PŁUCZEMY, OSĄCZAMY
i rozmrażamy.
MIÓD, OLEJ, SOK
z cytryny, sól i pieprz mieszamy i doprawiamy, aby uzyskać słodko-kwaśny smak.
CUKINIĘ OCZYSZCZAMY I
tniemy wzdłuż w 32 cienkie plasterki (miękkie kawałki ze środka wykorzystujemy w inny sposób).
LIMONKĘ SPARZAMY I
kroimy na 8 cienkich plasterków.
PO 4 PLASTRY
cukinii układamy na krzyż jeden nad drugim.
NA ŚRODKU KAŻDEJ
porcji układamy plasterek limonki i krewetki.
SKRAPIAMY 1 ŁYŻECZKĄ
oleju z miodem, końce plastrów cukinii składamy, tak aby krewetki zostały przykryte, i spinamy wykałaczkami.
UKŁADAMY NA ALUMINIOWEJ
tacce do grillowania i grillujemy na rozgrzanym grillu przez 6-8 minut, smarując kilka razy pozostałą mieszanką oleju i miodu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
693,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
173,3 kcal
Tłuszcz
9,7 g
Węglowodany
12,5 g
Błonnik
10,5 g
Białko
10,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Wypróbuj przepis Karola i zasmakuj w pierogach z kapustą i grzybami, pieczonymi w piekarniku!

2 sposoby na krewetki z ananasem
Szukasz sprawdzonego sposobu na krewetki? Wybierz jeden z przepisów Karola i przygotuj krewetki w sosie kokosowo-rumowym: w wersji na ciepło lub na zimno! Pycha!

Tradycyjny devolay
Spróbuj tradycyjnego dewolaja wg Karola Okrasy! Dwukrotnie panierowany i smażony na smalcu smakuje wyśmienicie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wieprzowina sauté w sosie pomidorowym z chorizo i oliwkami
Plastry schabu podsmażone z wyrazistymi dodatkami, podane z aromatycznym ryżem. Smaki inspirowane klasycznym hiszpańskim daniem!

Naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami
Znudziły Ci się naleśniki na słodko? Wypróbuj przepis Gienia Mientkiewicza na pyszne naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami!

Risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
Przygotuj danie inspirowane kuchnią włoską – risotto ze szpinakiem i rybą z dodatkiem białego wina!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Knedle z faszerowanymi śliwkami
Pyszne knedle nadziewane faszerowanymi kremem o smaku białej czekolady śliwkami. To połączenie smaków, które z dodatkiem cynamonowej zasmażanej bułki tartej zapewni idealny słodki posiłek.

Krewetki w mleku kokosowym. Dla Niej.
Pyszna propozycja nie tylko dla fanów owoców morza: krewetki z cukinią w delikatnym sosie na bazie mleka kokosowego.

EKSPRESOWA KONFITURA Z MALIN
Konfitura z malin w 15 minut? Tak! To możliwe! Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na ekspresową konfiturę, którą przygotujesz przy użyciu kuchenki mikrofalowej.