Kruche ciasto ze śliwkami i bezą • przepis • składniki • przygotowanie
Idealne kruche ciasto, pyszna i słodka beza, a do tego śliwki w cynamonie. Wypróbuj ten przepis i przygotuj to świetne ciasto na koniec lata.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Do pojemnika miksującego dodajemy mąkę, cukier, masło i sól. Składniki rozdrabniamy, aż będą przypominały kruszonkę – wykorzystujemy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 5. Następnie do pojemnika miksującego dodajemy jogurt grecki i żółtka. Całość miksujemy do połączenia składników, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 4.
UGNIATAMY CIASTO
Połączone składniki wyrabiamy, używając programuugniatanie / ciasto twarde / 1 minuta. Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i przekładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
UBIJAMY BEZĘ
Do czystego pojemnika miksującego zakładamy nasadkę mieszającą (tzw. motylka). Następnie do misy dodajemy białka i ubijamy je na sztywną pianę, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 4 minuty / obroty 4. Na koniec ubijania przez otwór w pokrywie do pojemnika stopniowo wsypujemy cukier oraz dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
PIECZEMY CIASTO
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i oprószamy cynamonem. Ok. ¾ ciasta rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i przekładamy je na dno tortownicy. Następnie na spód nakładamy bezę i śliwki. Na koniec ścieramy pozostałe kruche ciasto na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na tortownicę. Ciasto pieczemy przez ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2407,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
200,6 kcal
Tłuszcz
9,4 g
Węglowodany
25,6 g
Błonnik
0,4 g
Białko
3,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gofry z jogurtem i borówkami
W tym deserze rządzą borówki! Domowe gofry Kingi podane z jogurtem greckim, borówkową frużeliną i świeżymi owocami mają szansę, by trafić na listę Twoich ulubionych słodkich potraw! Sprawdź, jak smakują!

Roślinny kebab w tortilli z wegańskim sosem tzatziki
Ten przepis w greckim stylu udowodni Wam, że roślinna wersja kebabu jest absolutnie wyjątkowa! Odkryj pełnię smaku tej propozycji i przekonaj się, jak łatwo ją przygotować.

Sałatka szopska
Sałatka szopska to potrawa pochodząca z kuchni bułgarskiej, wymyślona na potrzeby turystyki, która zachwyca swoim prostym, wyrazistym smakiem oraz kolorowym wyglądem. Świeży pomidor, podpieczona papryka, zielony ogórek, czerwona cebula i słony ser tworzą kompozycję, która świetnie sprawdzi się zarówno jako lekka przekąska, jak i letni obiad. Odkryj wraz z nami jak zrobić tę pyszną sałatkę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Aromatyczna mieszanka do kawy lub herbaty
Jesienią i zimą kawa i herbata – to także pyszny sposób na rozgrzanie. A szczególnie z dodatkiem takiej mieszanki przypraw!

Zapiekanka ziemniaczano-cebulowa z kaparami
Pyszna zapiekanka z sosem śmietanowym na bazie karmelizowanej cebulki z dodatkiem kaparów i anchois. To inspirowany tradycyjnym szwedzkim daniem świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Pasta z awokado
Pasta z awokado z dodatkiem aromatycznego wędzonego łososia i koperku świetnie urozmaici każdą kanapkę. Koniecznie sprawdź, jak proste i szybkie jest jej przyrządzenie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciabatty z winogronami i serem pleśniowym
Tradycyjna bułeczka w stylu włoskim zapieczona ze słodko-słonym nadzieniem. Wyborne połączenie, które doceni każdy smakosz.

Wegańskie kotlety mielone z fasoli i pieczarek
Klasyczna forma, nowoczesne wykonanie! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj roślinne kotlety mielone z fasoli i pieczarek na przepyszny obiad dla całej rodziny.

Carpaccio z pomidorów
Latem carpaccio można przyrządzić z pomidorów! Z chrupiącą grzanką i serem kozim będzie doskonałą przekąską!