Kurczak z brokułami i boczniakami z woka • przepis • składniki • przygotowanie
Marynowany kurczak z dodatkiem brokułów i boczniaków to niesamowita przygoda z kuchnią azjatycką.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY MIĘSO
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i w razie konieczności usuwamy ścięgna. Kroimy w wąskie paski. Imbir i czosnek obieramy i siekamy. Miksujemy z dwoma rodzajami oleju i sosem sojowym, marynatę mieszamy z mięsem i wstawiamy do lodówki.
PODGOTOWUJEMY BROKUŁY
Brokuły oczyszczamy, dzielimy na różyczki i podgotowujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Cebule dymki oczyszczamy i kroimy na kawałki. Boczniaki oczyszczamy, kroimy w paski.
MIĘSO SMAŻYMY Z WARZYWAMI
Zamarynowane mięso smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony w woku na rozgrzanym oleju. Od czasu do czasu obracamy. Do woka dodajemy warzywa i grzyby z olejem. Smażymy na dużym ogniu przez 3 minuty, obracając. Dolewamy bulion, sos sojowy i sok z cytryny, ponownie dodajemy mięso i dusimy przez kolejne ok. 3 minuty, doprawiamy do smaku. Posypujemy grubo posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1893,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
473,3 kcal
Tłuszcz
15 g
Węglowodany
17,3 g
Błonnik
41,4 g
Białko
41,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
Owoce morza i warzywa to smaczne, zdrowe połączenie - wypróbuj je, przygotowując lekką sałatkę z krewetkami.

Smoothie z borówek, mango i awokado
Masz ochotę na pyszne i pożywne smoothie? Wypróbuj połączenie borówek, mango i awokado!

Kolorowe wrapy z falafelami
Łatwy, smaczny i przyjemny! Właśnie taki jest przepis Kingi na delikatne i pożywne wrapy z falafelami! Bądźcie gotowi na kulinarne cuda po połączeniu buraczanej tortilli z falafelem, warzywami i hummusem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii
Drób w towarzystwie świeżych składników kuchni greckiej – fety, oliwek, suszonych pomidorów, cukinii i ogórka.

Cynamonowe naleśniki ze śliwkami
Zawsze jest dobry dzień, by zrobić naleśniki. Szczególnie gdy się ma przepis na przepyszny sos śliwkowy.

Muffinki bananowe z czekoladą
Smakowite, wilgotne muffiny, pełne bananów i czekolady sprawdzą się na każdym przyjęciu – będą smakować dzieciom i dorosłym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka chlebowa z jajem poszetowym według Okrasy
Niesztampowy pomysł na chleb! Zamiast tradycyjnej kanapki – pyszna sałatka. Świetna na śniadanie lub przyjęcie.

Japońska kanapka onigirazu
Sushi w formie kanapki? Tak! Onigirazu to japońska przekąska, idealna na lunch. Zobacz, jak łatwo ją przygotować!

Babka marchewkowa
Czy babka wielkanocna zawsze musi być klasyczna? Pewnie, że nie! Jeśli szukasz ciekawej odmiany, babka marchewkowa będzie strzałem w dziesiątkę! Niezwykle wilgotna, aromatyczna i delikatna, a dodatek marchwi nadaje jej naturalnej słodyczy oraz pięknego koloru. Poznaj nasz przepis na pyszną babkę marchewkową!