Leczo z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Masz ochotę na coś pysznego, rozgrzewającego i prostego w przygotowaniu? Leczo z kurczakiem to doskonała propozycja! Pełne warzyw, lekkie, a jednocześnie sycące danie, z pewnością pokochają wszyscy domownicy. Zrób z nami leczo w niecodziennej odsłonie!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Kurczaka myjemy i osuszamy, a potem kroimy w kostkę.
SMAŻYMY KURCZAKA
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 2 łyżki oleju, a następnie wrzucamy na nią kurczaka. Solimy, pieprzymy i dodajemy kmin rzymski. Mieszamy i smażymy, aż kurczak się przyrumieni.
DODAJEMY CEBULĘ
Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy. Dodajemy ją na patelnię z kurczakiem. Dolewamy także olej i dodajemy resztę masła. Wszystko podsmażamy, aż cebula zrobi się szklista, co jakiś czas mieszając składniki.
PRZYGOTOWUJEMY PAPRYKĘ
Z papryk wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Wrzucamy je na patelnię i podsmażamy przez 5-6 minut.
PRZEKŁADAMY SKŁADNIKI DO GARNKA
Przekładamy podsmażone składniki do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy i wszystkie papryki. Mieszamy i czekamy, aż płyn delikatnie zredukuje swoją objętość (ok. 5 minut gotowania).
DODAJEMY POMIDORY I KONCENTRAT
Do garnka wlewamy pomidory, a potem dodajemy koncentrat. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 25 minut. Co kilka minut mieszamy składniki, aby uniknąć ich przywierania do dna.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1747,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
582,6 kcal
Tłuszcz
21,9 g
Węglowodany
46,1 g
Błonnik
11,6 g
Białko
34,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jarski żurek łemkowski
Niech przy wielkanocnym stole każdy znajdzie coś dla siebie! Sprawdź, jak smakuje jarski żurek łemkowski Karola Okrasy i ciesz się smakiem prawdziwej polskiej tradycji!

Ciasto cukiniowo-makowe
Oryginalne ciasto z cukinią, makiem i kremem śmietankowym. Łatwe w przygotowaniu i smaczne – wypróbuj!

Sylwestrowe trufle kokosowe
Domowe trufle kokosowe obtoczone w podpieczonych wiórkach będą doskonale smakować i świetnie prezentować się na sylwestrowym stole. Wykorzystaj przepis Pawła i przygotuj je dla gości!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bifteki z fetą
Greckie klopsiki to śródziemnomorski pomysł na kotlety mielone. Feta i przyprawy to gwarancja niepowtarzalnego smaku.

Kremowa zupa z kalafiora
Kiedy nie ma czasu na długie godziny spędzone w kuchni, warto postawić na delikatną zupę z kalafiora z dodatkiem sera.

Wegański mazurek ze świeżymi owocami
Na wegańskim mazurku Kingi jest miejsce na świeże owoce! Ożyw wielkanocny stół dzięki temu wyjątkowemu wypiekowi, który zaskoczy dorosłych gości, a najmłodszych zachęci do kosztowania.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Trifle z kremem spekulatius
Wyjątkowy deser korzenny z dwoma pysznymi kremami i kruszonką z ciasteczek. Ta niezwykle efektowna propozycja będzie idealna na świąteczny dzień.

Młoda kapusta z boczkiem
Nie trać czasu, gdy na horyzoncie pojawi się młoda kapusta! Skorzystaj z przepisu Pauli na młodą kapustę z boczkiem i przygotuj sobie to doskonałe wiosenne danie!

Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Tradycyjny wypiek w nowej odsłonie! Podłużne kawałki ciasta maczane w sosie z czekolady – idealny pomysł na deser!