Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze • przepis • składniki • przygotowanie
Idealny zestaw na obiad, który trafi do twoich ulubionych dań! Wypróbuj koniecznie ten przepis!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS TERIYAKI
Sos sojowy, miód, sok z cytryny i olej wlewamy na patelnię. Podgrzewamy, mieszając, aż się połączą. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i imbir. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje. Przecedzamy przez sitko.
SMAŻYMY ŁOSOSIA
Umyte i osuszone filety z łososia oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na osobnej, rozgrzanej patelni na klarowanym maśle: 5 minut od strony skóry i 3 minuty od strony mięsa. Zalewamy sosem teriyaki i podgrzewamy krótko, przewracając łososia.
PARUJEMY WARZYWA
Bukiet warzyw Freshona gotujemy na parze w przeznaczonym do tego celu garnku lub z wykorzystaniem specjalnego wkładu, aż będą al dente.
PODAJEMY DANIE
Przekładamy warzywa na talerz, doprawiamy solą i pieprzem. Obok układamy filety z łososia, polewamy je sosem. Z wierzchu oprószamy sezamem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1185 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
592,5 kcal
Tłuszcz
39,6 g
Węglowodany
11,7 g
Błonnik
44,2 g
Białko
44,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapki z humusem i fasolkami edamame
Chrupiące pieczywo, aksamitny humus i garść zielonego dobra: fasolka edamame! Proste i pyszne kanapki z 3 składników polecają się na śniadanie, lunch i podwieczorek.

Japońska kanapka onigirazu
Sushi w formie kanapki? Tak! Onigirazu to japońska przekąska, idealna na lunch. Zobacz, jak łatwo ją przygotować!

Grillowane kebabczety wołowe
Oryginalny pomysł na grilla – podłużne kotleciki z mięsa mielonego podane z orientalnym dipem pomarańczowo-miodowym.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Arancini – faszerowane kulki ryżowe
Zaskakują serowo-pomidorowym nadzieniem i chrupką panierką – mowa o arancini, kuleczkach z ryżu arborio, które łatwo odtworzysz we własnej kuchni dzięki przepisowi Darii!

Zębacz smugowy pieczony w limonkowej marynacie
Najsmaczniejsze przepisy często są bardzo proste – tak jest i w tym przypadku! Poznaj przepis na pieczonego zębacza z limonką i kaparami.

Dżem nektarynkowy z wanilią
Obowiązkowa pozycja w domowej spiżarni – dżem, który nie tylko nada się do naleśników, ale również przypomni lato.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tosty żytnie z indykiem i dipem z awokado
Pyszne, odżywcze, bogate w białko – takie są tosty żytnie Jacka Bilczyńskiego! Wypróbuj!

Makaron chow mein z woka
Szybki sposób na azjatyckie danie – makaron chow mein z sosem curry, polędwicą wołową i mieszanką chińskich warzyw. Wypróbuj przepis Kingi Paruzel.

Sałatka mięsna podawana z ziołowym dressingiem ze śmietaną
Czasem najprostsze dania smakują najlepiej. Wystarczy kilka składników, by przygotować tę pełną aromatów sałatkę