Makaron z pieczonymi pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie
Pomidory po upieczeniu nabierają wyjątkowego aromatu! Spróbuj ich w połączeniu z makaronem i kozim serem!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY POMIDORY
Pomidory oczyszczamy, myjemy i – w zależności od wielkości – pozostawiamy w całości, kroimy na pół lub w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek rozdzielamy na ząbki, ale nie obieramy. Blachę do pieczenia smarujemy 1 łyżką oliwy, rozkładamy na niej przygotowane składniki. Całość posypujemy solą i pieprzem, dodajemy gałązki ziół i skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20 minut.
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pomarańczę obieramy, by pozostał sam miąższ, który następnie kroimy na kawałki. Ser kozi osączamy i kruszymy. Kapary osączamy i grubo siekamy. Mieszamy z serem i pomarańczą.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA
Makaron odcedzamy. Z upieczonych warzyw usuwamy gałązki ziół. Czosnek wyłuskujemy ze skórki, grubo siekamy i dodajemy do mieszanki na bazie sera koziego. Pomidory, cebulę i powstały sok mieszamy z makaronem i rozkładamy na talerzach. Ma wierzch dodajemy kozi ser z dodatkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2477,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
619,3 kcal
Tłuszcz
19,5 g
Węglowodany
88,3 g
Błonnik
22,5 g
Białko
22,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
Klasyczne pesto bazyliowe, czyli alla Genovese, to nieodłączny element kuchni włoskiej, który ceniony jest na całym świecie. Połączenie aromatycznej bazylii i z włoską oliwą z oliwek, czosnkiem, orzeszkami piniowymi i parmezanem samo rozpływa się w ustach, pozostawiając na podniebieniu prawdziwie niebiański smak. Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii? Poznaj nasz sposób!

Risotto alla carbonara
Kremowe risotto o smaku klasycznej carbonary, czyli z dodatkiem pecorino i chrupiącego guanciale. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak pyszne jest to danie!

Tarta rabarbarowa
Rozsmakuj się w przepysznej tarcie rabarbarowej. Kruchy spód, aksamitna panna cotta z rabarbarem, a do tego wstążkowe dekoracje.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wieprzowina z kapustą po chińsku
Mięso przygotowane w marynacie w orientalnym stylu, które nie tylko wybornie smakuje, ale również kusi swym wyglądem.

Krem z twarogu z truskawkami i rabarbarem
Krem twarogowy z kruchymi migdałowymi ciasteczkami i truskawkami – doskonały smakołyk w letnie dni!

Karp pieczony z grzybami
Karp to obowiązkowe danie na świątecznym stole, z nami przygotujesz go w nowy, pachnący grzybami sposób.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami
Lubisz kurki i warzywa? Upiecz je na kruchym spodzie korzystając z przepisu Darii na wyjątkową tartę. Zasmakuje każdemu!

Smażone sajgonki à la sushi
Czy to sajgonki, czy to sushi? Oto jest pytanie! Za to jedno jest pewne: jeśli przygotujesz to danie według przepisu Karola, zjesz pyszną przekąskę w stylu azjatyckim.

Kruchy mazurek z kremem pistacjowym i bakaliami
Co postawisz na wielkanocnym stole? Może wybierzesz świetny przepis na kruchy mazurek? Sprawdź i przygotuj go dla swoich domowników. W Twoim domu zagoszczą słodkości z pistacjową nutą i bakaliami, najlepiej – przygotuj na zapas!