Gnocchi alla romana • przepis • składniki • przygotowanie
Gnocchi alla romana, czyli gnocchi prosto z Rzymu przygotowane z… kaszy manny! To pomysł na te kluseczki w stylu włoskim, jakiego jeszcze nie znacie, z dodatkiem aromatycznego masła szałwiowego, pomidorków i świeżej burraty.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MLEKO
Mleko i wodę wlewamy do garnka, doprawiamy obficie solą i mieszamy. Całość zagotowujemy i doprawiamy gałką muszkatołową. Do gotującego się płynu wsypujemy, cały czas mieszając, kaszę.
GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę gotujemy na niewielkim ogniu w mleku i wodzie, co jakiś czas mieszając, aż powstanie dość gęsta masa. Po ok. 5 minutach gotowania dodajemy kawałki masła, wyłączamy ogień i energicznie mieszamy.
ŁĄCZYMY KASZĘ Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Kiedy masa delikatnie wystygnie, dodajemy do niej pierwsze żółtko, dokładnie mieszamy i to samo robimy z drugim żółtkiem. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do ciepłej masy. Całość mieszamy.
WAŁKUJEMY MASĘ
Jeszcze ciepłą masę układamy na papierze do pieczenia, formujemy w prostokąt i wałkujemy na grubość ok. 1-2 cm. Tak przygotowane ciasto przekładamy do lodówki, aż delikatnie stwardnieje.
UKŁADAMY GNOCCHI W NACZYNIU
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ze schłodzonego ciasta wycinamy za pomocą szklanki koła i układamy je w naczyniu tak, aby każde z kół delikatnie nachodziło na kolejne.
ZAPIEKAMY GNOCCHI Z SOSEM
Na patelni roztapiamy masło z dwoma zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Następnie dodajemy delikatnie rozgnieciony w moździerzu czarny pieprz i liście szałwii. Tak przygotowanym sosem polewamy gnocchi i oprószamy je serem startym na tarce o drobnych oczkach. Gnocchi zapiekamy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
PODAJEMY GNOCCHI
Pomidorki przekrawamy na pół i mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, świeżą bazylią i oliwą. Na upieczone i jeszcze ciepłe gnocchi wykładamy pomidorki z dodatkami, a następnie rozrywamy świeżą burratę w temperaturze pokojowej.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3852,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
963,2 kcal
Tłuszcz
66,6 g
Węglowodany
60,9 g
Błonnik
2,6 g
Białko
30,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z pełnoziarnistym makaronem i wędzonym łososiem
Pomysł na pożywny i pyszny obiad? Wypróbuj przepis Kingi na makaronową sałatkę z fasolką, szpinakiem i wędzonym na gorąco łososiem, polaną kaparowym dressingiem.

Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem
Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.

Pizza rolls z burakami i fetą
A może tak podejść do pizzy w nieco bardziej nietypowy sposób? Proszę bardzo! Pizza rolls to danie idealne! Poczęstuj nim swoich gości, będą zachwyceni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
Szukasz pomysłu na obiad z grilla? Wypróbuj przepis Okrasy na grillowane szaszłyki w towarzystwie sosu orzechowego.

Kanapka z kurczakiem, majonezem, awokado i jabłkiem
Szybka kanapka z kurczakiem na drugie śniadanie. Dodaj do niej sos na bazie majonezu z jabłkami i awokado.

Sałatka z pomelo
Zaskakująca sałatka zawierająca cytrusy? Najlepsza będzie taka z orzeźwiającym pomelo, słodkimi płatkami kokosa i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Domowe ogórki małosolne
Klasyka przełomu wiosny i lata, której co roku koniecznie trzeba spróbować. Przygotuj najlepsze ogórki małosolne i ciesz się ich prawdziwie domowym smakiem!

Krokiety wielkanocne
Krokiety wielkanocne to chrupiące naleśniki z pysznym farszem z białej kiełbasy, jajek i sera. Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub chrzanowym – będą hitem świątecznego stołu!

Domowe żelki owocowe
Przepis na domowe żelki misie przyda Ci się, jeśli planujesz słodkie przyjęcie dla dzieci. Wykorzystaj recepturę Pawła i zaskocz najmłodszych tym owocowym przysmakiem!