Malowane serce czekoladowe • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowy, domowej roboty prezent lub czekolada z dodatkami na każdą okazję, czyli malowane serce czekoladowe. Przygotuj ten deser i zaskocz bliskich pysznym podarunkiem.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Czekoladę deserową roztapiamy i schładzamy do ok. 31-32°C. Morele kroimy na mniejsze kawałki.
WYLEWAMY SERCE Z CZEKOLADY
Na płaskiej desce do krojenia rozkładamy pergamin i układamy na nim formę w kształcie serca. Do formy wlewamy roztopioną czekoladę i delikatnie ruszamy deską, aby czekolada równomiernie rozłożyła się na dnie.
DODAJEMY SUSZONE OWOCE I CIASTKA
W czekoladowym sercu układamy suszone owoce i ciasteczka tak, aby były częściowo zatopione w czekoladzie. Tak przygotowane czekoladowe serce schładzamy przez ok. 30 minut.
SZPRYCUJEMY NAPIS Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Białą czekoladę również roztapiamy i studzimy do ok. 31-32°C. Następnie przelewamy czekoladę do kornetu i odcinamy niewielki fragment na końcu. Na gładkiej stronie czekoladowego serca za pomocą białej czekolady piszemy dowolną wiadomość, np.Dla babci i dziadka.
MALUJEMY NA CZEKOLADZIE
Wykorzystując jadalne barwniki, malujemy kwiatki, listki i inne dowolne kształty. Kiedy malunki wyschną, czekoladowe serce możemy przechowywać nawet do dwóch tygodni, w razie potrzeby – zapakowane, w temperaturze pokojowej.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2436,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
609,2 kcal
Tłuszcz
33,2 g
Węglowodany
70,3 g
Błonnik
1,1 g
Białko
6,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Małże z czosnkiem i białym winem
Eleganckie danie, wręcz idealne na romantyczną kolację we dwoje!

Tradycyjne pączki z kremem budyniowym
Jesteś miłośnikiem tradycyjnych pączków? Wypróbuj przepis Pawła i przygotuj je samodzielnie w domu! Krem budyniowy i cukier trzcinowy dodają im słodkości.

Zakwas żytni
Przygotuj własny zakwas żytni według wskazówek Pawła Małeckiego, a później ciesz się smakiem domowego chleba!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z pomelo
Zaskakująca sałatka zawierająca cytrusy? Najlepsza będzie taka z orzeźwiającym pomelo, słodkimi płatkami kokosa i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi.

Lody śliwkowo-orzechowe z miodem
Oryginalny smak lodów stworzonych z połączenia kompotu śliwkowego z wyczuwalną nutą miodu oraz orzechów włoskich.

Ziemniaczki zapiekane kiełbasą w sosie curry
Pyszne i sycące danie inspirowane kuchnią niemiecką, czyli faszerowane ziemniaczki! Sprawdź, jak świetnie smakuje połączenie kiełbasek w sosie curry z kiszoną kapustą i serem gruyère.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chrupiące paluchy z sosem czekoladowym
Szybka i łatwa w wykonaniu przekąska na imprezę – chrupiące paluchy z czekoladą!

Chałka z pistacjami
Delikatna, pełna smaku i aromatu chałka z pistacjowym nadzieniem oraz cytrynową polewą – doskonała na Wielkanoc!

Bułeczki drożdżowe z ananasem
Przygotuj bułeczki z nadzieniem ananasowym, które zachwycą Cię aromatem kardamonu, cynamonu i pistacji!