Naleśniki z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Naleśniki z truskawkami to jedno z tych dań, które kojarzą się latem. Delikatne, lekko puszyste ciasto w połączeniu z soczystymi truskawkami tworzy niezapomniany festiwal smaków. W czym tkwi sekret przygotowywania najlepszych, cieniutkich, lekkich jak chmurka, a jednak puszystych naleśników z soczystymi truskawkami? Odkryj z nami przepis na ten smak lata!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Do miski przesiej mąkę, a następnie wlej mleko, wbij jajka i dodaj sól oraz olej. Całość dokładnie rozmieszaj trzepaczką, aby uzyskać gładką konsystencję. Gotowe ciasto przykryj i odstaw na 10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI
Truskawki starannie umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz je i pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej na ćwiartki. Wrzuć je do miseczki.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Rozgrzej patelnię, a następnie delikatnie wysmaruj ją olejem. Nabierz porcję ciasta i wylej ją na patelnię. Po ok. 45 sekundach przewróć naleśnika na drugą stronę. Odłóż go na talerz i przejdź do smażenia kolejnego naleśnika. Czynność powtarzaj, aż do momentu, w którym skończy Ci się ciasto. Co kilka naleśników warto ponownie posmarować patelnię olejem.
SERWUJEMY NALEŚNIKI
Rozłóż naleśnika na osobnym talerzu, a następnie przesmaruj go serkiem homogenizowanym. Ułóż po środku kilka ćwiartek truskawek, a potem złóż naleśnika na pół i jeszcze raz na pół. Złóż dokładnie w takim sam sposób kolejnego naleśnika. Całość ozdób kawałkami truskawek i przesianym przez sitko cukrem pudrem. Przygotuj w ten sam sposób pozostałe naleśniki. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1961,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
326,9 kcal
Tłuszcz
11,5 g
Węglowodany
44,8 g
Błonnik
2,4 g
Białko
10,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tyrolski gröstl
To najlepszy sposób na wykorzystanie resztek z obiadu! Smażone ziemniaki z dodatkiem wieprzowiny i cebuli!

Faworki trydenckie
Chyba wszyscy kochają smak chrupiących faworków, a nasz przepis pokaże Ci, jak łatwo i szybko możesz je przygotować.

Flaki wołowe
Flaki wołowe to tradycyjna polska zupa, która od wieków gości na polskich stołach, szczególnie w te chłodniejsze dni. To danie o charakterystycznym smaku, które zachwyca głębią aromatów i bogactwem przypraw. Przygotowanie flaków wymaga cierpliwości, ale efekt jest tego wart. Zrób z nami pyszne flaki wołowe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Shake malinowo-truskawkowy z bitą śmietaną
Jeśli istnieją idealne połączenia smaków, to z pewnością do nich należy! Aksamitny shake z truskawek i malin ukoronowany ubitą śmietanką to raj dla podniebienia. Spróbujesz?

Pulpeciki na parze – obiad dla malucha
Mięso z indyka, kasza, warzywa i odrobina startego jabłka – z takich składników przygotujesz pulpeciki na parze, wykorzystując przepis Kingi. Dzieci je pokochają!

Kresowe kluski z makiem
Mak w roli głównej? Te kresowe kluski z pewnością przypadną Wam do gustu na święta, ale nie tylko – sprawdźcie sami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jajka w kokilkach
Poznaj szybki i łatwy przepis na zapiekane jajka w szynce szwarcwaldzkiej z warzywnym farszem!

Koktajl waniliowo-malinowy z bazylią
Intensywnie malinowy, elegancki deser z lodami i dodatkiem czerwonego wina zachwyci Ciebie i Twoich gości!

Jadalny prezent: gorąca czekolada w słoiku
Taki prezent ucieszy obdarowaną osobę potrójnie: jest estetyczny, zrobiony przez Ciebie i rozgrzewa w najchłodniejsze zimowe dni. Podziel się z bliskimi jadalnym podarunkiem: gorącą czekoladą w słoiczku!