Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące koszyczki wypełnione soczystymi owocami to pyszny deser, który przygotujesz w niecałe 30 minut! Spróbuj!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE CIASTO FRANCUSKIE
rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm, następnie wycinamy z niego kwadraty wielkości około 10 x 10 cm.
WYCIĘTE KWADRATY UMIESZCZAMY
w formie od muffin, tworząc koszyczek.
JAJKO ROZTRZEPUJEMY I
smarujemy nim ciasto.
BISZKOPTY KRUSZYMY I
wysypujemy na dno koszyczków − około 1 łyżki na koszyczek (bardzo ważne, aby na dnie znajdowały się biszkopty, ponieważ wchłaniają one sok z owoców).
NASTĘPNIE WSYPUJEMY OWOCE
wymieszane z cukrem trzcinowym.
JEŻELI UŻYWAMY OWOCÓW
mrożonych, to rozmrażamy i odsączamy je na sicie.
KOSZYCZKI PIECZEMY OKOŁO
10-14 minut w temperaturze 200°C w piekarniku z termoobiegiem lub 215°C w piekarniku bez termoobiegu.
JAK PODAWAĆ PODAJEMY
na gorąco z gęstą kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2226,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
556,7 kcal
Tłuszcz
22,5 g
Węglowodany
79,8 g
Błonnik
8,4 g
Białko
8,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
Wyborna, bardzo aromatyczna zapiekanka. Prawdziwy francuski przysmak, który wyczarujesz z kilku prostych składników.

Amarantusowa ratatouille z filetem jagnięcym
Mnóstwo warzyw, lekki amarantus, a do tego delikatne kotlety jagnięce – to danie, którego musisz spróbować!

Sałatka z mixem sałat, owocami i francuskim serem
Aromatyczna, świeża, pełna ziół i różnorodnych smaków – sałatka z serem pavé, owocami i sosem na bazie octu balsamicznego sprawi, że zakochasz się w kuchni francuskiej! Wypróbuj przepis Karola!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Młoda kapusta z boczkiem
Nie trać czasu, gdy na horyzoncie pojawi się młoda kapusta! Skorzystaj z przepisu Pauli na młodą kapustę z boczkiem i przygotuj sobie to doskonałe wiosenne danie!

Karaibskie smoothie owocowe z sałatą
Egzotyczne owoce, orzechy, miód i świeża sałata. To smoothie na pewno Ci zasmakuje!

Kuskus z duszoną sałatą i kremem czosnkowym
Sałata rzymska smakuje wyśmienicie z nutą pomarańczy. Przygotuj ją z aromatycznym kuskusem i kremem czosnkowym.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krem ziemniaczany z kurkami
Krem ziemniaczany, który dzięki dodatkowi kurek smakuje jak koniec lata. Prosty, pyszny, lekko rozgrzewający i wykorzystujący sezonowe produkty. Jednym słowem: idealny!

Orzeźwiająca sałatka z makaronem i ogórkiem
Idealna sałatka na lato powinna zaspokajać głód i orzeźwiać jednocześnie. Właśnie taką sezonową kompozycję, pachnącą świeżymi ziołami, przygotujecie dzięki przepisowi Kingi!

Różowe cynamonki
Sprawiające, że w całym domu pachnie cynamonem, pyszne bułeczki, czyli cynamonki! W tym przepisie Pauli Bonowicz-Golec przygotowane z ciasta w wyjątkowym, różowym kolorze i z dodatkiem twarogu.